Tudomány

A hétfői semmiség volt: ilyen, amikor Budát tényleg elmossa az eső

Buda víz alatt (Array)
Buda víz alatt (Array)

Koporsók úsztak az utcákon, házak omlottak össze, még Paksnál is holttesteket fogtak ki a Dunából, amikor az apró kis patakot felbőszítette egy heves zivatar 1875-ben Buda szívében.

Az Ördög-árok egy kis patak. Nagykovácsinál ered, és Budát “keresztben átszelve” 18 kilométer megtétele után folyik a Dunába. Nem volt egy kedvesen csörgedező kis vízfolyás, poshadt vizébe egész Rácváros szennyvize keveredett. Büdös volt, az egészségre ártalmas, ráadásul nemegyszer ki is lépett szűk medréből. Ezért is kezdték el beboltozni 1872 márciusában.

Képek forrása: mult-kor

Leborotválta a falat a földről

A legalsó szakasszal el is készültek, amikor 1875. június 26-án Budára óriási eső hullott és ezt követően „az Ördögárok megrendezte a legpokolibb táncot, amelyet valaha produkált” – idézi a Múlt-kor.hu. Akárcsak most hétfőn, a környező hegyekből lezúduló víz hatására a békésen csörgedező-poshatgató patak vize hihetetlen rövid idő alatt megáradt, és nekiesett Krisztinavárosnak. Az Attila úton a házak ablakáig érta a víz, de volt olyan épület, amely rosszabbul járt.

„A városmajor-utcában láthatsz egy terméskőből épült falat, melynek szilárdsága egy darabig megbirkózhatnék tábori ágyúk hat-nyolcz fontos lövegeivel. A zuhatag belülről a kerten át dőlt neki a falnak, s azt tövében oly erővel döntötte le, mintha borotvával metszenének az élő húsba. Zsinóregyenesre van lemetélve a föld fölött.” A víz hetekre működésképtelenné tette a fogaskerekűt, a környéken szinte csak a masszív Karátsonyi-palota épülete nem szenvedett komolyabb kárt.

Koporsók úsztak az utcán

Az igazi tragédia azonban Rácváros lakóit érte. Az Ördög-árokban zúduló víz szétvetette a már elkészült boltozatot, a rajta lévő házak, útszakaszok azonnal beomlottak, az utca sok helyen a kövezettel együtt eltűnt. A víz kimosta a tabáni temetőt, több szemtanú számolt be úszó koporsókról. A víz erejét jellemzi, hogy olyan sziklatömböket is az utcákra görgetett, amelyeket később csak robbantással lehetett eltávolítani.

A mentés azonnal megkezdődött. Kamermayer Károly budapesti polgármester még Paksról is kapott értesítést, hogy a Dunán holttestek úsznak, értük gőzös indult. Itthon és Európa-szerte adománygyűjtés indult a károsultak megsegítésére, az egyik Rothschild például egymaga 5000 frankot ajánlott fel. A közvetlen veszély elmúltával felgyorsították az Ördög-árok befedésének munkálatait.

A Városmajortól a Dunáig 1878-ban el is készültek, a korábbi patak felett, a városmajori szakaszt 1920-ban boltozták be. A patak, amelyről egykor olyanokat írtak, hogy „Méltó Belzebubhoz”, „Soha nem ért az ördögi elnevezés valamit találóbban”, a „régi jó világ ünneprontója” ma már észrevétlenül folydogál a felszín alatt a Városmajortól a Gellért-hegy lábáig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik