Tudomány

Előre látták a meteorológusok a bajt, csak nem tudták, pontosan hol sújt le

vihar (Array)
vihar (Array)

A hétfői ciklon mintha gyökeret vert volna Budapest felett, csak ontotta az esőt végeláthatatlanul: volt, ahol 94 litert egy négyzetméterre. Itt már szóba kerül a klímaváltozás, és hogy megszívjuk...


MTI/Bruzák Noémi

A hetekig tartó iszonyú hőség után ember, állat és növény várta az enyhülést hozó esőt. Ám ami tegnap este a nyakunkba szakadt, főleg Budapesten, azért az sok volt. Nem is akarjuk ragozni, a csapból is a hétfői vihar hírei és következményei folynak. Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa segítségével annak jártunk utána, minek köszönhettük a brutális égszakadást.

Özönvíz

Merthogy tényleg szinte példa nélküli, átlag 80 milliméternyi eső esett a fővárosra nagyon rövid idő alatt. A legtöbbet, 94 mm-t a XIX. kerület “kapta”. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi területre 94 liter víz hullott. Csaknem egy fürdőkádnyi mennyiség. A második helyezett a Balaton nyugati medencéje volt, Fonyódon 76, Tapolcán 75 mm-nyi eső hullott.

Az oka pedig egy, a szokásostól eltérő módon érkezett hidegfront volt. Nyugat felől jött, de megakadt az Alpokban, déli ága felhajlott. Szakszóval hullámot vetett. Ez vasárnap este volt, hétfőre pedig megérkezett a front mögötti hideg, nedves levegő, amelyből Magyarország felett kialakult egy ciklon – magyarázza a szakember.

MTI

Megállt felettünk és csak esett, csak esett

A ciklon középpontja körül nagy nedvességtartalmú levegő áramlott, amiből előre jelentős csapadékra lehetett számítani. Persze ez koránt sem párját ritkító jelenség, de “normális esetben” a középpont távol van tőlünk, és a hidegfrontján lévő zivatarok rohannak át egy-egy terület felett tíz-húsz perc alatt olykor viharos széllökések, jégeső, helyenként felhőszakadás kíséretében. Óriási zuhét konstatálunk, és az élet megy tovább.

Csakhogy ennek a mostaninak a középpontja épp fölöttünk volt. A középpont pedig lassabban helyeződik át, mint a távolabb levő zivatarok a ciklon hidegfrontján, ennek köszönhetően sokkal tovább esett az eső adott területre. Budapest fölött több mint egy órán keresztül ontotta magából a vizet, máskor ez a mennyiség a “fél országra” hullik.

Logikus, ha visszautalunk rá: klasszikus esetben a ciklon hidegfrontja ér minket, a középponttól távolabb lévő zivatarok gyorsabban mozognak, mint maga a ciklon. Látták előre a meteorológusok, hogy helyenként extrém mennyiségű csapadék várható majd, de azt nem lehetett sokkal előre jelezni, hogy hol.

A klíma már változik

Mindenesetre ha az idei nyár időjárását nézzük, baljósan csendül fel a mondat, ami a klímaváltozás Magyarországot sújtó következményeit vetíti előre: hosszú, forró, aszályos periódus után hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések.

Berceli Balázs szerint a hétfői felhőszakadás előfordult már a múltban is, ám ha hosszabb távot tekintünk, valóban a megszokottól eltérő képet kapunk. Ennyire gyakori és ennyire intenzív csapadék valóban nem mindennapi, viszont egybecseng a klímamodellek jóslataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik