Tudomány

Különösen szép lesz ma a csillaghullás

csillaghullás (Array)
csillaghullás (Array)

Szerda este nagy eséllyel "futunk bele" egy porcsomóba, amit a Perseidák anyaüstököse hagyott hátra másfél évszázada. Egyébként is ma lesz a csillaghullás maximuma, irány hát a természet! Sok lány fogja elveszíteni a szűzességét.

Napok óta hullanak a csillagok az égből, de a leglátványosabb égi jelenségben ma, szerdán este lesz részünk. Ma van ugyanis a Perseidák meteorraj “maximuma”, azaz most húz majd át felettünk a legtöbb fényes csík. Óránként több tucatnyi hullócsillagot láthatunk, vagyis kapja mindenki hóna alá a pokrócot, a horgászszéket, és irány egy várostól távol eső sötét, romantikus hely.

Így érdemes várni a hullócsillagokat

Mit látunk?

Nyilván nem egy lepottyanó csillagot. A hullócsillag az űrben keringő por, aminek szemcséi a Föld légkörébe jutva felizzanak és megsemmisülnek. 

Más nem is kell hozzá, a jelenségben szabad szemmel gyönyörködhetünk. Csillagászok azt javasolják, menjünk minél távolabb a települések fényszennyezésétől, és a megfigyelés idejére kapcsoljuk ki a magunkkal vitt fényforrásokat is. Olyan pontot válasszunk, ahol minél szélesebb körpanoráma tárul elénk.

A megfigyeléshez ugyanis nem a fejünk feletti pontot kell mereven bámulni, hanem a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fokos szögben érdemes pásztázni az eget. Az irány sem sokat számít, bár észak vagy dél felé fordulva talán sűrűbben záporoznak a meteorok. A lényeg tényleg az, hogy minél kevesebb földi fényforrás zavarja a látványt.

A legtöbb hullócsillagot, mint mindig, hajnalban láthatjuk, ám egyes szakcsillagászok szerint szerdán kora este is számíthatunk egy maximumra. Földünk ugyanis nagy eséllyel közelíti meg a meteorraj “anyaüstökösének” 1862-ben kilökött porcsomóját. Ha ez megtörténik, ma éjjel különlegesen szép látványban esz részünk.

Szent Lőrinc és Perseus

Az időjárás minden bizonnyal kegyes lesz hozzánk, az ég tiszta lesz, felhőmentes, és a Hold fénye sem zavarja majd a látványt. Ha valaki nem tud kiszakadni Budapestről, a Budai hegyeket ajánljuk csillaglesre, vagy keresse fel az óbudai Polarisz Csillagvizsgálót, ahol szakemberek és csillagászati előadások várják az érdeklődőket.

Ha valaki még inkább ki akar szakadni a mindennapok mókuskerekéből, gondoljon bele: a Perseidákkal évezredek nemzedékeivel “teremthetünk kapcsolatot”. A meteorraj első észlelését Kr.u. 36-ban jegyezték le Kínában, vagyis legalább kétezer éve ez az esemény az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága.

 Fotó: MTI/Komka Péter

Szűz lányok

A kereszténység korai évszázadaiban a kereszténység már azélve, roston megsütött vértanú, Szent Lőrinc könnyeinek nevezte az égen végigszántó fényeket – hogy miért, azt ide kattintva olvashatja. Ezen az estén lehetünk babonásak is.

Hihetjük azt, ha a hullócsillag feltűnésekor kívánunk valamit, és azt senkinek nem áruljuk el, egy éven belül teljesülni fog. Előrejelezhetik viszont a halált is, de számolgathatunk is: minden egyes hullócsillag azt jelenti, egy lány épp akkor veszítette el a szűzességét.

A csillaghullást előidéző porszemek egyébként az 1962-ben felfedezett 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, így ez lett az első eset, amikor sikerült meghatározni egy meteorraj eredetét. Perseidának pedig azért nevezik, mert a Földről nézve a raj mintha a Perseus csillagképből érkezne. Ő egy görög hős volt, Zeusz fia, aki furfanggal győzte le az egyetlen pillantásával bárkit kővé változtató, kígyóhajú Medúszát.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik