Tudomány

Ezért ne adja meg soha a telefonszámát a Facebook profilján

facebook(960x640).jpg (Array)
facebook(960x640).jpg (Array)

Amennyiben már megtette, kezdhet aggódni.

Hamarosan megbánhatja, ha valaha megadta a telefonszámát a Facebookon, amire egyébként közösségi portál gyakran ösztönzi azokat, akik telefonjukról szoktak fotókat feltöltetni.

Bárki rákereshet ugyanis az ember profiljára, illetve posztjaira a telefonszáma alapján. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában ezzel azok közül, akik megadták a számukat – írja a brit Metro.

Reza Moaiandin, programozó a lap riporterének megmutatta, milyen könnyen juthat a módszer segítségével véletlenszerűen generált számokat használva, idegen emberek személyes adataihoz. A programozó szerint ez olyan, mintha az ember besétálna a bankba, és egy halom számlaszámot adna az ügyintézőnek, és megkapná a számlatulajdonosok személyes adatait.

Biztosan önt is hívták már fel véletlenszerűen azzal, hogy valamilyen akciós terméket, utazást ajánljanak, vagy a kikérjék a véleményét valamiről, a szokásiról faggassák. Gondoljon bele, hogy ezek a hideghívásokkal operáló cégek mennyi mindent tudhatnak meg önről, ha megnézik a telefonszámához tartozó Facebook profilt, mielőtt tárcsáznának.

A Facebook álláspontja szerint számukra kiemelten fontos a felhasználóik biztonsága, épp ezért működik úgy a portáljuk, hogy a felhasználók maguk állíthatják be, mit osztanak meg másokkal, és mi az, amit nem.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik