Tudomány

Bibliai városromot találtak Izraelben

A filiszteusok városa, Gát kapujára és erődrendszerére bukkantak a régészek.

Jeruzsálem és Askelón között félúton, a Júdea-hegység lábánál fekvő Tel Zafit Nemzeti Parkban találták meg izraeli régészek a filiszteusok városának, Gátnak a városkapuját és erődrendszerét – tudósít az MTI.

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem professzora elmondta: a városkapu a legnagyobb ilyen jellegű építmény, amit valaha Izrael területén találtak. Feltártak egy lenyűgöző erődfalat és számos épületet is a környéken, köztük egy templomot és egy vasgyártó műhelyt. A város Krisztus előtt 830 tájékán semmisült meg az asszír hódítás következtében.

A filiszteusok városának, Gátnak a kapujára a Biblia is utal (Sámuel 21), amikor Dávid Saul király elől Ákishoz, Gát királyához menekül.

A térségben már húsz éve folynak ásatások Gát feltárására. Korábban feltárták a filiszteusok templomát és számos, a kultúrához kapcsolódó tárgyat. A filiszteusok a Kr. e. XII. században érkeztek a térségbe. Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávján és Kánaán déli részén telepedtek le. Sokat harcoltak Izrael törzseivel, főleg Sámson, Saul és Dávid hadaival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik