Tudomány

Lefejezték a stoppos robotot

hitchbot-1 (Array)
hitchbot-1 (Array)

Szegény hitchBOT tavaly épségben átkelt Kanadán, de az Egyesült Államokban már nem volt ekkora szerencséje.

Tavaly nyáron egy hitchBOT nevű, rendkívül vállalkozó szellemű robot kontinenst átszelő utazásra indult. Célja az volt, hogy az új-skóciai Halifaxból Kanadán átutazva autóstoppal eljusson a Csendes-óceán partján álló Victoria városába. Kalandos útja közben nem mindennapi kalamajkákba keveredett – szétdúlt egy esküvőt, rockzenekarokkal partizott és egy indián szertartáson is részt vett –, de végül épségben elérte az úti célját. Pedig sokan aggódtak érte; a Motherboard újságírói például „őszintén féltek, hogy vándorlása tragikus véget ér”.

Sajnos, az Egyesült Államokban már nem volt ekkora szerencséje. HitchBOT két héttel ezelőtt indult el Bostonból, hogy Kanada után a szomszédos országot is keresztülstoppolja, és a nyár végére elérje San Franciscót. Szerencsésen eljutott Philadelphiába – ahol aztán ismeretlen gonosztevők súlyosan megrongálták: letépték a fejét és a karjait. „Csak így tovább, testvéri szeretet városa” – kommentálta keserűen az esetet a Vice szerkesztősége.

 

„[H]itchBOT utazása tegnap este Philadelphiában szomorú véget ért, miután valamivel több, mint két hétig úton volt, és meglátogatta Boston, Salem, Gloucester, Marblehead és New York City nevezetességeit – írták közleményükben a robot építői. – Most arra kell választ találnunk, hogy mit tanulhatunk az esetből, és tovább folytatnunk az emberek és robotok közötti interakció kutatását.” A csapat igyekezett megnyugtatni a támogatóit: tudják, hogy sokan közűlük bizonyára csalódottak, de „ez a nagyszerű kísérlet korántsem ért véget.

A robotot utoljára augusztus 1-én látták egyben, amikor Jesse Wellens „YouTube-személyiség”, a PrankvsPrank egyik alapítója elbúcsúzott tőle a philadelphiai Elfreth’s Ally-ban; nem sokkal később darabokban találtak rá a jobb sorsra érdemes gépemberre.

 

David Smith és Frauke Zeller, a projekt ötletgazdái hangsúlyozták: nem tettek feljelentést és nem akarnak vádat emelni azok ellen, akik tönkretették szegény hitchBOT-ot. Inkább a jövőre koncentrálnak, további terveikről augusztus 5-én számolnak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik