frocli (Array)
Tudomány

A froclizás növeli a kreativitást

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2015. 07. 29. 19:00

Egy tanulmány szerint jobban teljesítünk, ha a kollégáink gúnyos megjegyzéseket tesznek ránk. Na persze.

Az általános vélekedés szerit a szarkasztikus, véleményüket gyakran maró gúnnyal, malíciával megfogalmazó munkavállalók alkalmazása kontraproduktív, mert megmérgezi a munkahelyi légkört, és szétrombolja a kollektívákat. A munkáltatók többsége úgy gondolja, hogy a szarkazmusra hajlamos embereknek komoly önértékelési problémáik vannak – éppen ezt próbálják keresetlen élcekkel és kaján megjegyzésekkel takargatni.

Nos, tévednek; legalábbis ha hinni lehet annak a nemrég napvilágot látott kutatásnak, amely szerint a gúny fokozhatja a kreativitást és javíthatja az elvont gondolkodást. Ráadásul nem csak azoknál, akik gúnyolódnak, hanem azoknál is, akik hallgatják.

Francesca Gino, a Harvard Business School kutatója kollégáival együtt egy sor kísérletet végzett el, hogy felmérje a szarkazmus egyénekre és közösségekre gyakorolt hatásait. A kutatásban háromszáz ember vett részt, akiknek az volt a feladata, hogy párokba rendeződve szarkasztikus, őszinte vagy semleges megjegyzéseket tegyenek egymásra. Ezután olyan feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek segítségével a tudósok tesztelhették, hogy mennyire kreatív és absztrakt a gondolkodásuk.

Gino és csapata az Organizational Behavior and Human Decision Processes című folyóiratban tette közzé a felmérés eredményeit. Mint írták, az adatok azt mutatják, hogy a gúnyos megjegyzéseknek kitett résztvevőknek jelentősen javult a kreatív problémamegoldó képessége.

Persze, mindez önmagában még nem jelenti azt, hogy egy kis froclizással bárkinek javítható a teljesítménye. „A szarkazmus hatékonysága azon múlhat, hogy a címzett képes-e megérteni a gúnyos megjegyzést – mondta a Quartznak nyilatkozva Ella Miron-Spektor, az Israel Institute of Technology pszichológusa, akik korábban hosszú ideig foglalkozott ezzel a témával. – A szarkazmus növeli a konfliktusérzést, ami negatív hatással lehet a másokkal való kapcsolatokra.”

A Harvard Business School kutatói a résztvevők hangulatának változásait is vizsgálták a kísérletek során. Mint kiderült, a szarkazmus elsősorban azoknak javította, akik humorosnak gondolták a nekik szánt gúnyos megjegyzéseket – ellentétben azokkal, akik inkább bántónak találták őket.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.