Tudomány

Tankkal állt bosszút az özvegyasszony

Férje hősi halála után Marija 1943-ban vásárolt egy T-34-est, és kegyetlen harcba kezdett a németek ellen.

A 38 éves Marija Oktyabrszkaját a katonai hatóságok levélben értesítették 1943-ban, hogy férje hősi halált halt a németek elleni harcban. Az asszony a legtöbb nővel ellentétben nem esett kétségbe, nem tört meg, hanem elhatározta, bosszút áll férje “gyilkosain”. Ennek pedig igencsak meglepő módját választotta.

Minden vagyonát pénzzé tette, és egy ajánlattal fordult a hadvezetéshez: vásárol a Vörös Hadsereg számára egy T-34-es harckocsit, ha azt ő vezetheti csatába. Az alku gyorsan meg is köttetett – írja a Múlt-kor.hu.

Mint egy igazi harcos

A szovjet vezetés nyilván nem a hölgy “harcerejét” vagy a felajánlott egyetlen tankot tekintette pótolhatatlan segítségnek, sokkal inkább a történet propagandaértéke miatt mondtak rá azonnal igent. A hős szovjet nő, aki férje elvesztése után a maga kezébe veszi a fegyvert, hogy kiűzze a náci hódítót…

Marija néhány hónap alatt kitanulta a tank irányítását, és a Harcoló Barátnő névre keresztelt T-34-essel rövidesen a fronton találta magát. Itt pedig férfiakat megszégyenítő bátorságról és ügyességről tett tanúbizonyságot – bár eredményeit a szovjet propaganda feltehetően jócskán kiszínezte.

Bátorsága lett a veszte

Állítólag elemében érzete magát a csatában, és ha a gép valamiért gyengélkedett, ott helyben, ellenséges tűzben állt neki megjavítani. Ez természetesen nem volt szabályos, és idővel Marija vesztét is ez okozta. 1944 januárjában tankját próbálta megjavítani egy ütközet közben, amikor gránátszilánkok találták el a fejét.

Kórházba szállították, de két hónappal később belehalt sérüléseibe. Marija lett az első nő, aki harckocsizóként – bár csak posztumusz – megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik