Tudomány

Rejtélyes álomkórban szenved két falu Kazahsztánban

álmos (Array)
álmos (Array)

Az emberek a legváratlanabb helyzetekben, járás, vagy vezetés közben egyszerűen elalszanak.

Rejtélyes álomkór sújtja két észak-kazahsztáni falu, Kalachi és Krasnogorsk teljes lakosságát. A helyiek teljesen véletlenszerűen alusznak el: járás közben, az iskolában vagy a motorjukon. Volt, aki hat napig aludt, és amikor felébredt, semmire nem emlékezett. Mások hallucinálnak, fáradtságról, fejfájásról panaszkodnak – írja az IFLS.

Az álomkór először 2013 márciusában csapott le a városkára. A kutatók – köztük az alvási rendellenességek specialistái – tanácstalanul álltak az eset előtt. Mostanra a kazah kormány bejelentette, hogy a közeli urániumbánya lehet a hibás. A bányák, melyeket nem sokkal a Szovjetunió bukása után bezártak, a hivatalos szervek szerint megnövekedett szénmonoxid- és hidrokarbon-szintet okoznak a környék levegőjében.

 Kalachi (fotó: Google)

„Az urániumbányákat bezárták valamikor régen, és időnként megnő a szénmonoxid-koncentráció a környékén. Ennek megfelelően csökken a levegőben az oxigén mennyisége, és ezért merülnek álomba az emberek.” – nyilatkozta a kazah miniszterelnök-helyettes, Berdibek Saparbaev a The Guarddian-nek

Szóval rejtély megoldva? Nem teljesen. Valóban lehetséges, hogy a szénmonoxid a hibás a különös jelenségért, ám vannak kutatók, akiket nem győzött meg teljesen az érvelés. Calude Piantadosi, a Duke Egyetem Egészségügyi Központjának tüdőgyógyásza például azt mondta a Wired-nek, hogy bár a tünetek egyeznek, „nem elég specifikusak.” Másrészt, a szénmonoxid az égés mellékterméke, szóval, miért is bocsátana ki egy használaton kívüli urániumbánya szénmonoxidot? Arról nem beszélve, hogy a hatóság még korábban mérte a szénmonoxid-szintet, ami teljesen normálisnak bizonyult. Piantadosi szerint más gázok, például széndioxid lehetnek a felelősek az álomkórért.

Miközben sokan sokféle elmélettel állnak elő, a hatóság a falu lakosainak evakuálásáról döntött, bár ezzel maguknak is fejfájást okoztak, hiszen sokan nem szeretnék elhagyni otthonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik