Tudomány

Jön a szép új, bűntelen világ?

szépúj-1 (Array)
szépúj-1 (Array)

Egy magyar származású amerikai futurológus szerint a modern technológia segítségével végleg felszámolhatjuk a bűnözést.

Zoltán István magyar származású amerikai író, futurológus és filozófus, a Transzhumanista Párt elnökjelöltje a Motherboardban terjedelmes publicisztikában érvelt a halálbüntetés teljes eltörlése mellett. Az Egyesült Államokban régóta heves vita folyik arról, hogy az államnak joga van-e elvenni egy ember életét; a téma az utóbbi időben – elsősorban Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatainak köszönhetően – Magyarországon is a közbeszéd részévé vált.

Végleg felszámolhatjuk a bűnözést?

Amerikában jelenleg 31 államban alkalmazzák a halálbüntetést. István szerint már nem sokáig, mert a következő tíz-húsz évben a technológiai fejlődésnek köszönhetően ez a büntetési forma végleg okafogyottá válhat. Mint írta, hamarosan megjelenhetnek azok a koponyaimplantátumok, amelyekkel befolyásolható lesz az emberi viselkedés. „Ezek az implantátumok képesek lesznek arra, hogy kontrollálják a pusztító indulatokat és visszatartsák a bűnöző hajlamú embereket az erőszakos cselekedetektől – talán még a gonosz gondolatokat is elfojthatják – vélekedett. – Ennek a technológiának a megjelenése magától értetődően felveti a kérdést: ahelyett, hogy kivégeznénk azokat, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, nem kéne inkább úgy áthangolni az agyukat és az agyműködésüket, hogy jobb emberré váljanak?”

Beültetett büntetés

István cikkében azzal érvelt, hogy már ma is vannak olyan kereskedelmi forgalomban kapható berendezések, amelyek képesek befolyásolni az agyműködésünket; mint a Thync nevű hordható elektronikai eszköz, vagy azok az implantátumok, amelyeket az Alzheimer-kór és az epilepszia tüneteinek enyhítésére használnak.

„Azok a technológiák, amelyek megváltoztathatják a viselkedésünket és az agyműködésünket, kiléptek a tudományos fantasztikum világából – érvelt. – Az ehhez szükséges tudományos ismeretek ilyen vagy olyan formában már jó ideje rendelkezésünkre állnak – és egyre fejlettebbek lesznek, köszönhetően többek között Obama hárommilliárd dolláros BRAIN programjának, amelyből legalább 70 milliót a DARPA koponyaimplantátumokkal kapcsolatos kutatásaira költenek.”

Implantátumok, génsebészet, nanotechnológia, szuperdrogok

„Vannak, akik szerint ezeknek az implantátumoknak a beültetése túl drasztikus és extrém megoldás lenne. De más módszerekkel – köztük génsebészettel, nanotechnológiával és a rendkívül hatékony szuperdrogokkal – is elérhető lehet, hogy a bűnözők agyát úgy programozzuk át, hogy jobban szolgálják a társadalom célkitűzéseit – érvelt a futurológus. – Sőt, ami azt illeti már ma is sok bűnözőt kezelnek olyan erős gyógyszerekkel, amelyek szemmel láthatóan befolyásolják a viselkedésüket és a személyiségüket. Elvégre vannak olyanok – köztük én magam is –, akik szerint az erőszakos, bűnöző viselkedés nem más, mint egyfajta mentális betegség.”

Istvánt láthatóan nem nagyon aggasztják az olyan idejétmúlt dolgok, mint az egyén szabadsága, a személyes adatok védelme, vagy a testi önrendelkezés. Legalábbis erre utal, hogy a bűnözés visszaszorításának legfőbb eszközét a közterületi megfigyelőrendszerek fejlesztésében és a személyes megfigyelő- illetve nyomkövető-megoldások alkalmazásában látja.

Kivégzés helyett koponyaimplantátum

„Folyamatosan nyomon követhetnénk és ellenőrizhetnénk a (…) bűnözők mozgását. Sőt, olyan bokabilincsek (vagy implantátumok) viselésére is kötelezhetnénk őket, amelyek erős nyugtatót juttatnak a szervezetükbe, ha erőszakosan viselkednek” – fejtegette.

István szerint tíz éven belül az arcfelismerő szoftverek és a drónok olyannyira olcsóvá válnak, hogy biztonságos és költséghatékony módon megfigyelés alatt tarthatjuk majd velük a bűnözőket. „Talán még olcsóbb is lenne, ha egész egyszerűen rájuk állítanánk egy robotot, egy évtizeden belül ez a technológia is bizonyosan a rendelkezésünkre áll majd” – írta.

Wesley Snipes beájulna

A transzhumanista elnökjelölt szerint egy másik lehetőség, amellyel kiválthatnánk a halálbüntetést a krionika, az erőszakos bűnelkövetők lefagyasztása lenne. Minden további nélkül el tudja képzelni, hogy megépítsük a Sylvester Stallone és Wesley Snipes főszereplésével készült 1993-as B-kultfilm, a Pusztító jégbörtönét. Mint írja, egy hasonló, az elítélteket tetszhalott állapotban fogva tartó börtön Spielberg 2020-es sci-fijében, a Tom Cruise főszereplésével készült Különvéleményben is szerepelt – ami a jelek szerint elegendő bizonyíték a számára, hogy a valóságban is meg tudnánk csinálni ugyanezt.

Robotok és drónok figyelnék a bűnözőket

„Ennek fényében talán már ma is jogilag lehetővé kellene tennünk az erőszakos bűnözők számára, hogy a krionikát válasszák, és egy olyan jövőben térhessenek vissza az életbe, amikor az agy áthangolása és a preventív technológiák – mint a folyamatos megfigyelés – révén elkerülhető lesz, hogy további bűncselekményeket kövessenek el” – írta.

Cikke végén a szerző, saját korábbi eszmefuttatását némiképp idézőjelbe téve, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően néhány éven belül tulajdonképpen lehetetlenné válik a hagyományos értelemben vett bűncselekmények elkövetése. „A műholdak, a rendőrségi drónok és a kamerás okostelefonokkal (húsz éven belül pedig már bionikus szemekkel) felfegyverkezett állampolgárok mindent rögzíteni fognak. Ennek köszönhetően a bűncselekmények elkövetése is sokkal nehezebbé válik. És ha a bűnözők tudják, hogy nagy valószínűséggel elkapják őket, a bűncselekmények száma is észrevehetően csökkenni fog” – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik