Tudomány

1904: Korcsmáros rabolta ki a postakocsit

Kocsik(650x433).jpg (Array)
Kocsik(650x433).jpg (Array)

A rablógyilkosra rossz hírneve terelte a gyanút és egy feszítővas buktatta le. Lelőtte a postakocsi két utasát, majd összeszurkálta az akkor már halott testeket.

Brutális támadás érte 1904. január 5-én este a Vác és Rétság között közlekedő postakocsit. A kocsis, Czillik József, és a mellé felkéredzkedett Szauter Jánost megölték, a kocsiban szállított 3350 koronát és néhány postai csomagot elraboltak. Sok pénz volt, de nem kirívóan nagy összeg, a kocsi máskor sokkal nagyobb összegeket szállított.

“A vizsgálat kiderítette, hogy előbb revolverből lőttek a kocsisra és utitársára, aztán összeszurkálták őket, bár akkor már valószínűleg mindkét áldozat halott volt” – írja a korabeli sajtó. A máskor kihalt út ezen az éjjelen forgalmas volt, budapesti és váci kereskedőkkel volt tele, akik a balassagyarmati vásárról tértek haza.

A közelben keresték

A hatóságok szerint valószínű volt, hogy “nem ott ölték meg a postakocsist és a vele ment utast, a hol a kocsit találták, hanem a gyilkosság után feldobták az áldozatokat a postakocsi tetejére s úgy vitték a kocsit az erdő közelébe, a hol kibontották a gyönge zárral ellátott régi szerkezetű postakocsit.”


Fortepan

“Czillik József postakocsis fehérnyelű véres ostorát és sapkáját még Nógrádmegyében találták meg, a holttesteket pedig Pestmegye területén. A rendőrség Budapestre vezető gyanus nyomokat is talált.” A nyomozás eredményeképp “január 25-ikén végre a csendőrök a legsulyosabb gyanú folytán elfogták Podragyai nevű korcsmárost, a Szendehely és Rétság közt levő csárda tulajdonosát. Bűntársait még ekkor nem kerítették kézre”.

A nyomozók kezdettől gyanították, hogy a rablógyilkosságot közelben lakó ember követhette el, mert “a nehéz feszítővasat a zsivány nem hagyta a helyszínén … sorra vették hát a csendőrök a környék házait s kutatták a vasrudat. Podragyai házában találták meg ezt a feszítőrudat, mely teljesen beleillik a vasszekrényen maradt nyomokba”.

Rossz hírű kocsmáros

A kocsmáros másért is gyanús volt. “A Lókos-csárda, melyet nyolcz év előtt szerzett meg, régi betyárfészek. A betyárok kivesztek, de Podragyai egyszerre csak vagyonosodni kezdett, noha a csárdának kevés vendége akadt. Husz ökröt, teheneket, földet szerzett. A környékben sokat beszéltek erről …”. Márpedig hét évvel korábban a környéken történt más egy hasonló körülmények között véghez vitt postakocsirablás, ez inspirálta a pletykát.

“A mostani rablás kisebb zsákmánynyal járt ugyan, de azért Podragyai portáján észrevehető volt, hogy friss pénz került a házhoz, gazdasági gépet és egyéb eszközöket vásárolt. .. A hírtelen meggazdagodáson kívűl az is a bűn árnyékát veti Podragyaira, hogy csárdája környékén nem egy embernek veszett a nyoma s a csárda kutjából öt holttestet fogtak ki.” A kocsmárost letartóztatták és Vácra vitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik