Tudomány

Pofonnal végződött a világ leghíresebb csókja

A csók (Array)
A csók (Array)

A világháború végét ünneplő csók azonnali következménye egy maflás volt, most pedig kiderült: a lelkes matróz akkor még nem tudhatta, hogy Japán is letette a fegyvert.

A a Times Square-en 1945. augusztus 14-én lejátszódó jelenetet ketten is megörökítették más-más szögből: a Life fotósa, Alfred Eisenstaedt, és a haditengerészet fényképésze, Victor Jorgensen. Azon a napon, amikor az Egyesült Államok elnöke, Harry S. Truman elnök bejelentette: véget ért a II. világháború. Azóta sem tudjuk biztosan, kik szerepelnek a képen mint ahogy azt sem, valóban a béke felett érzett örömmámor ihlette-e a csókot. Utóbbit most fizikusok válaszolták meg.

A szereplők

A kép egyébként tényleg a véletlen szülötte: „Láttam egy rohanó tengerészt, aki az útjába eső összes nőt megragadta, nagymamát, vékonyat, teltebbet, nem számított, ki volt az. Vele futottam, megállás nélkül fotóztam, ám egyik pozíció sem tetszett igazán, aztán a szemem sarkából láttam, hogy valami fehér villan – eljött a tökéletes pillanat: a tengerészgyalogos megragadott egy nővért és megcsókolta” – idézi a Múlt kor.hu Alfred Eisenstaedtet.

A képek bejárták a világsajtót, bár azt kevesen tudják, hogy a romantikus, örömittas pillanat után, ahogy a hölgy magához tért első meglepetéséből, egy jókora pofont kevert le a boldog katonának. Több egykori tengerész is jelentkezett, hogy ő látható a híres fotón, ám végül 2007-ben egy törvényszéki szakértői vizsgálat állapította meg, a csókolózó férfi feltehetően a tavaly márciusban elhunyt Glenn McDuffie. Persze több hölgy is jelentkezett női szereplőként.


A csók Victor Jorgensen szemszögéből (Wikipedia)

Az időpont

Talán még ennél is fontosabb, hogy mikor csattant a csók, azaz a fotósoknak valóban egy történelmi pillanat nyomán feltörő eufória megnyilvánulását sikerült-e lencsevégre kapniuk? Truman elnök bejelentése ugyanis 19:03-kor hangzott el, vagyis a jelenet akkor hiteles, ha ez után történt. Erre 2010-ben, a kép készítésének 65. évfordulóján a The New York Timesnak nyilatkozó szemtanú, az egykori ápolónő, Gloria Bullard adott választ.

Szerinte este hét előtt történhetett, hiszen ő aznap hazautazott Connecticut államba, és az elnöki bejelentés perceiben már vonaton ült. No, de mégis egy legenda áll itt szemben egy idős hölgy vallomásával, aki 65 év után próbálja pontosan felidézni a történteket. Így hát a Texasi Állami Egyetem munkatársai, Donald Olson, Steven Kawaler és Russel Doescher a tudományt hívták segítségül.

Victor Jorgensen képén a háttérben látszik egy árnyék, amit a Hotel Astor tetejére szerelt, egyedi formájú jel. Ebből pedig a tudósok megállapították, a fotó 17:51-kor készült, vagyis bő egy órával Truman elnök bejelentése előtt… Persze nem akarunk mítoszrombolók lenni, mint ahogy azt sem állíthatjuk, az elnök hivatalos megerősítése előtt senki ne kezdte volna ünnepelni a háború végét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik