Tudomány

Rekonstruálták egy 5600 éve halott lány arcát

5600 éves koponya (Array)
5600 éves koponya (Array)

A koponya alapján rekonstruált leányarc és a mai ember vonásai nem igazán különböznek egymástól.

Constanze Niess frankfurti igazságügyi orvosszakértő, az arcrekonstrukció nemzetközi szakértője újraalkotta az arcszöveteit, a bőrét és a haját annak a 17-22 éves korában meghalt kőkorszaki lánynak, akinek maradványaira a vesztfáliai Hagen Blätterhöhle nevű barlangjában bukkantak 2004-ben.

“Valami egészen szokatlant találtak a barlangban. Az újkőkori csontváz vadászó-gyűjtögető népcsoporthoz tartozott, miközben ebben a korszakban az ember már növénytermesztéssel állította elő az élelmét” – hangsúlyozta Ralf Blank, a hageni Történeti Központ régész-történésze.  

 Kép: Bild

Constanze Niess elmondta, figyelt arra, hogy az arc tükrözze az életkort. Az olyan finom vonásokat, mint a könnyzacskó vagy a kis ráncok, a szem és a haj színe természetesen nem tudta kikövetkeztetni a koponyából.

Ezt megbeszélte a kutatókkal, akiktől valamennyi művészi szabadságot kapott, amikor az alkotás ezen szakaszába ért – magyarázta művének pénteki bemutatóján Hagenben. A koponya alapján rekonstruált leányarc és a mai ember vonásai nem igazán különböznek egymástól – tudósított a német Bild.

Az eredeti koponyát, mellette a rekonstruált arcot szeptember elejétől jövő év áprilisáig a bonni LRV-LandesMuseumban lehet megtekinteni, utána visszakerül Hagenbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik