Tudomány

Nem engedik letelepedni a liberlandiakat

liberland (Array)
liberland (Array)

A Duna egyik, a szerb-horvát határ közelében fekvő szigetén egy cseh politikus akar önálló államot alapítani. Egyelőre kevés sikerrel.

 

Vit Jedlicka másodvonalbeli cseh politikus még áprilisban jelentette be, hogy Liberland néven új országot alapít a Duna egyik, a szerb-horvát határ mentén fekvő szigetén. Jedlicka Jeremiah Heatontól vette az ötletet, aki tavaly egy Egyiptom és Szudán közötti gazdátlan, sivatagos földdarabon kikiáltotta az Észak-Szudáni királyságot, hogy valóra válthassa hétéves kislánya álmát, aki nagyon szeretett volna királylány lenni. Ahogy Heaton úgy Jedlicka „honfoglalása” is egyszerű viccnek, médiahacknek indult – de aztán komoly, nemzetközi szinten is értékelhető kezdeményezés lett belőle. Olyannyira, hogy a két ország közötti senki földjén fekvő, pár négyzetkilométeres földdarabot benépesíteni akaró telepesekkel már a horvát rendőrség is komolyan foglalkozik.

Muszáj telepesek

Jedlicka libertáriánusnak vallja magát: nem véletlen, hogy a mikroállam területén is rendkívül szabados, állampolgár-barát törvényeket akar bevezetni. Az ország hivatalos pénzneme a bitcoin lenne, és az ott működő vállalatoknak adót sem kellene fizetniük – így próbálnák rövid idő alatt bebikázni a gazdaságot.

A cseh politikus ötlete hatalmas népszerűségre tett szert; az elmúlt hónapokban több százezren kértek állampolgárságot – a ma még nem is létező – Liberlandtől. A „telepesek” időközben egy svájci székhelyű nonprofit szervezetet is létrehoztak: a Liberland Settlement Association (LSA) legfontosabb célja, hogy az ENSZ hivatalosan is elismerje a csöppnyi országot. Az LSA önkéntesei az első telepesekkel együtt már meg is próbáltak kiköltözni a szigetre – kevés sikerrel, mert a horvát hatóságok rendre fülön csípik és a partra szállítják őket.

„Folyamatosan küldjük az embereket Liberlandbe – mondta a Motherboardnak nyilatkozva Michael Glaser, az LSA ügyvezetője. – Ott maradnak. Letáboroznak éjszakára. Minden idejüket ott töltik. Próbálunk folyamatosan jelen lenni [a szigeten], hogy birtokba vehessük, és ezáltal alátámaszthassuk a nemzetközi igényünket. De sajnos, amint a horvát rendőrök észreveszik a telepeseinket, azonnal letartóztatják őket.

Vitatott státuszú terület

Liberland polgárainak többsége két bérelt szerbiai villában húzta meg magát, Glaser azt mondta, hogy a szerb rendőrök nem háborgatják őket – nem úgy a horvátok, akik rendszeresen járőröznek a mikroállam közelében, és számos embert letartóztattak.

A problémát valószínűleg az okozza, hogy horvát hatóságok és a telepesek máshogy ítélik meg a sziget jogi státuszát. A liberlandiak szerint a kérdéses földdarab „terra nullius”, ami rajtuk kívül senkinek sem kell. Véleményük szerint ezt támasztja alá az is, hogy Jugoszlávia szétesése óta sem a horvátok, sem pedig a szerbek nem tartottak igényt erre a területre. A horvát hatóságok szerint viszont tisztázatlan státuszú földről van szó, ami vagy Horvátországhoz vagy Szerbiához tartozik.

 

„A Horvát köztársaság és a Szerb köztársaság közötti határ ma is bilaterális tárgyalások alapját képezi – írta közleményében a horvát kormányszóvivő. – Függetlenül attól, hogy még nem jelöltük ki véglegesen a határt, a kérdéses területet nem egy tekinthetjük egy harmadik fél által szabadon betelepíthető senkiföldjének (terra nullius).” A közlemény hangsúlyozta, hogy Liberland területe jelenleg a horvát határőrség ellenőrzése alatt áll, és az odalátogatóknak be kell tartaniuk a határátlépést szabályozó törvényeket: a telepesek nem tűzhetik ki a zászlajukat és nem verhetnek tábort a szigeten.

A Motherboard cikkírója szerint a horvátok valószínűleg azért lépnek fel ilyen keményen a liberlandiak ellen, mert az Európai Unió határországaként biztonsági kockázatnak tartják a tisztázatlan státuszú szigetet. A hírek szerint egy 17 éves telepest húsz órán keresztül tartottak fogva egy ablaktalan cellában, és még vizet, élelmet sem adtak neki a rendőrök, akik egy, az interneten terjedő videó tanúsága szerint kimondottan agresszívan lépnek fel a szigeten sátorozókkal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik