Tudomány

Kétezer éves aranykincset szerzett vissza Kína

régész (Array)
régész (Array)

A Csin-dinasztia idején készült tömör aranytárgyak Franciaországból tértek haza, de ezért trükközni kellett.

Az 1990-es években elrabolt, több mint kétezer éves arany régiségeket juttatott vissza a francia kormány Kínának – számolt be a China Daily című napilap az állami örökségvédelmi hivataltól származó információ nyomán.

A beszámoló szerint a 32 tömör aranytárgy az idén érkezett vissza, köztük volt négy madárfej, amelyeket sírrablók ástak ki egy kis északnyugati településen.

Francia magánygyűjtőkhöz vezettek a szálak

Az érintett Kanszu tartományi iroda igazgató-helyettese elmondta, hogy az 1990-es években nagy számban csempésztek külföldre illegálisan eltulajdonított műtárgyakat. Paj Csien beszámolt róla, hogy Li megyében abban az időszakban vált mind gyakoribbá a Csin-dinasztia (kr.e. 221-206) korabeli temetkezési helyek fosztogatása.

Az országos hivatal és a helyi kormányzat akkoriban közös kampányt hirdetett ezek megfékezésére és az értékesítési lánc felgöngyölítésére. Egyes értékes tárgyakat sikerült ugyan visszaszerezniük, de még mindig nagy számban hiányoznak a régészeti tanulmányok szempontjából is fontos műkincsek.

A kínai hatóságok éveken át folytattak nyomozást azért, hogy az eltűnt relikviák nyomára bukkanjanak. A szálak végül két francia magángyűjtőhöz vezettek, akik később a nemzeti múzeumnak adományozták ezeket.

Időszaki kiállításra kerültek

Mivel ezzel francia állami vagyonná lettek és átadásukat törvény tiltja, a kínai és francia partnerek más módot találtak arra, hogy a kincsek végül hivatalosan visszakerülhessenek Kanszuba. Jelenleg egy időszaki kiállításon csodálhatják meg őket látogatók.

Két évvel ezelőtt két, a Csing-dinasztia korából származó bronzfej, egy nyúlé és egy patkányé tért vissza hazájába abból az alkalomból, hogy Francois Hollande francia elnök Pekingbe látogatott.

Az 1860-ban a pekingi régi nyári palotából elrabolt, felbecsülhetetlen muzeális értékű műtárgyak az Yves Saint Laurent-hagyatékból a neves francia műgyűjtőkhöz, a Pinault családhoz kerültek, akik térítésmentesen adták vissza azokat.

Kínai becslések szerint 1840 és 1949 között több mint 10 millió kínai kulturális ereklye került külföldre, közülük sok látható európai és amerikai múzeumokban. A régi nyári palotából, a Jüenmingjüenből az angol-francia szövetséges csapatok másfél millió tárgyat zsákmányoltak, ezek 47 ország 2000 múzeumában láthatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik