plútó new horizons (Array)
Tudomány

Fény derülhet a Plútó sötét rejtélyére

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2015. 07. 12. 18:02

A Naprendszer küszöbén röpköd a New Horizons űrszonda, ami végre felderítheti a törpebolygó rejtélyét.

Egyre közelebb és közelebb araszol a világűrben a New Horizons szonda a Plútóhoz, és egyre fantasztikusabb képeket küld a jégbefagyott kisbolygóról – írja a Mashable. Szombaton már kevesebb, mint 3 millió kilométer választotta el a Naprendszer fő bolygói közül hivatalosan kihajított égitesttől. Az alábbi képet lőtte a szonda:

plútó new horizons (Array) 

A képen látszik az a négy sötét folt is, ami a Plútónak azon a részén díszeleg, ami holdjához a Charonhoz a legközelebb esik. Ilyen képeket nem igazán láthattunk még, és ez még csak a kezdet. A New Horizons hamarosan a bolygócska másik oldalán fog szemügyre venni egy furcsa, szívalakú foltot.

A sötét foltok amúgy átlagosan pár száz négyzetkilométeresek, és különösen szabályos az elrendezésük. Azt sajnos nem tudni, ezek fennsíkok vagy sima síkságok, illetve milyen anyag van itt, hogy ilyen sötétek. Az biztos, hogy alig van átmenet a sötét és világos részek között, nagyon éles a határvonal. Hamarosan tehát jönnek a még csodásabb képek, hogy végre teljesen megismerjük a Naprendszert.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.