Tudomány

Nagy esők jönnek

nagyeső (Array)
nagyeső (Array)

A globális felmelegedés miatt világszerte egyre több csapadékra számíthatunk.

A Motherboard szerdai cikke szerint a globális felmelegedés miatt világszerte egyre több esőre számíthatunk. A klímaváltozással nem csak a hőmérséklet emelkedik, hanem a tengerek vízszintje is nő, és szélsőségesebbé, csapadékosabbá válik az időjárás. A melegebb levegő több nedvességet szállít – egy nemrégiben közzétett kutatás szerint ez az oka annak, hogy az elmúlt három évtizedben világszerte jelentősen megnőtt a felhőszakadások gyakorisága.

A Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány szerint „nagyjából biztosak lehetünk abban, hogy az általunk kibocsátott üvegházgázok globális szinten hozzájárultak az időjárás drasztikus megváltozásához”. Az adatok azt mutatják, hogy 1981 és 2010 között 12 százalékkal több csapadék hullott világszerte, mint az azt megelőző időszakban. Délkelet-Ázsiában különösen súlyos a helyzet: a „monszunországokban” 56 százalékkal több eső esett, mint korábban. Ugyanez az arány az Egyesült Államok középső részén 24, Európában pedig 31 százalék.

A kutatók figyelmeztettek: minél több üvegházhatású gázt engedünk a levegőbe, annál több felhőszakadással számolhatunk. Dim Coimou, a tanulmány egyik szerzője szerint valószínű, hogy az elmúlt harminc évben minden tizedik rekordméretű esőzést a hosszú távú felmelegedés számlájára írhatunk. „A legutóbbi általunk vizsgált évben, 2010-ben, már minden negyedik felhőszakadást a klímaváltozás okozott; egyértelműen erősödő trendről beszélhetünk” – jelentette ki a tudós.

Persze, olyan térségek is vannak ahol az elmúlt években drámaian visszaesett az esős napok száma. Amerika délnyugati részén 21, a mediterrán térségben pedig 27 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint korábban; Kaliforniát például sosem látott szárazság sújtja az idén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik