Tudomány

Hét összeesküvéselmélet, amiről sajnos kiderült, hogy igaz

szabadkőművesek (Array)
szabadkőművesek (Array)

Soha, senkinek sem fog hinni, ha elolvassa ezt a cikket, és nem is hibáztathatja majd érte senki.

Chemtaril, HAARP, földönkívüliek, háttérhatalom, szeptember 11., mint belső munka, ősi idegenek. Sokan nevetve legyintenek a legnépszerűbb összeesküvéselméletek hallatán. Van azonban néhány, ezekhez kísértetiesen hasonló teória, amikről kiderült, hogy igazak. A The Independent gyűjtötte össze közülük a hét legismertebbet.

Tuskegee szifilisz kísérlet

Negyven éven át, 1932 és 1972 között folyt a legnagyobb titokban az Egyesült Államokban egy emberkísérlet. Orvosok 400 színes bőrű férfit fertőztek meg a tudtukon kívül szifilisszel. A pácienseknek az orvosok azt mondták „rossz a vérük” ezért rendszeresen vért kellett adniuk. Valójában azt vizsgálták rajtuk, hogy a nemi úton terjedő betegség vajon másképp hat-e a fekete férfiak szervezetére, mint a fehérekére. Mire a kísérlet befejeződött, már csak 74 résztvevő volt életben.

 Kép: sciencemuseum.org.uk

MK-ULTRA projekt

A CIA egyik legvitatottabb, titkos programjában, 1953-ban, katonákat, pszichiátriai pácienseket, és hétköznapi embereket használt kísérleti nyúlként, hogy az LSD, az elektrosokk, a hipnózis, és különböző izolációs technikák hatásait vizsgálják. A történet 20 évvel később szivárgott ki, majd „The men who stare at goats (Kecskebűvölők)” címmel könyv, és film is készült belőle.

A Gemkapocs hadművelet

Ez volt a fedőneve annak a titkos tervnek a második világháború végén, melynek náci tudósok Amerikába menekítése volt a célja. A hadműveletről Annie Jacobsen, újságírónő rántotta le a leplet, aki könyvet is írt a Gemkapocsról. A náci tudósok segítségével fejlesztett az Egyesült Államok vegyi fegyvereket, rakétákat, de az LSD előállításában is nagy szerepük volt.

Nayirah vallomása

Egy 15 éves Nayirah nevű lány tett megindító vallomást az Egyesült Államok Kongresszusa előtt 1990-ben. Szereplése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ország beszálljon Irak ellen az öbölháborúba. A lány többek között arról beszélt, hogy iraki katonák kidobálták egy kuvaiti kórház inkubátoraiból a csecsemőket, és hagyták lassan meghalni őket. Később az Amnesty International kiderítette, hogy a történet nem igaz, Nayirahról pedig a New York Times írta meg, hogy a kuvaiti nagykövet lánya, a vallomását pedig a Hill & Knowlton PR ügynökség rendezte.

 

Hillsborough

A Sheffield stadionjában a Hillsborogh-n játszotta az FA kupa elődöntőjét a Liverpool a Nottingham ellen 1989-ben. A meccsre jóval többen érkeztek, mint ahányan biztonságosan elfértek a lelátókon. Miután a stadion megtelt, a hivatalos verzió szerint a kint rekedt szurkolók betörték a C kaput, amin keresztül hatalmas tömeg özönlött a 3-as és 4-es szektorba. A tumultusban pánik tört ki, a helyszínen 94 ember halt meg (később még két áldozat halt bele a sérüléseibe), és több mint hétszan sérültek meg, túlnyomó többségében 30 év alatti fiatalok. A tragédiát valójában a rendőrség inkompetenciája okozta: képtelenek voltak kezelni a tömeget, és ők hozták meg a később végzetesnek bizonyuló döntést, hogy megnyitják a C kaput. A történteknek azóta sincs hivatalos felelőse.

A szesztilalom

Kevéssé ismert történet, hogy az amerikai kormány az 1920-1933-ig tartó szesztilalom idején nem csak a törvény erejével próbálta elrettenteni polgárait az alkoholfogyasztástól. Italkészleteket mérgeztek meg, nagyjából hétszáz ember halálát okozva.

 Kép: Wikipédia

Northwoods hadművelet

Hidegháborús terv volt arról, hogy az amerikai kormány támadásokat szervez saját területei ellen, amiket aztán majd Castro Kubájára fog, hogy így indíthasson háborút a karibi állam ellen. A jelenlegi információk alapján a terv mindvégig csupán terv maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik