Tudomány

Majdnem összecsókolózott két robotautó Kaliforniában

Google autó (Array)
Google autó (Array)

A Google és a Delphi Automotive sofőrnélküli autói kis híján balesetet okoztak Palo Altóban.

A Google csütörtökön jelentette be, hogy a főhadiszállásának is otthont adó kaliforniai Palo Altóban a közutakon is tesztelni kezdi új sofőrnélküli autóit. Aznap este majdnem balesetet is okozott egyik robotsofőr hajtotta csodakocsi; a Quartz szerint hajszálon múlt, hogy ne karambolozzon egy másik autonóm járművek fejlesztésével foglalkozó cég, a Delphi Automotive egyik járgányával.

A weboldal a Reuters riportjára hivatkozva azt írta, hogy a két autó akkor került kis híján túl meghitt kapcsolatba egymással, amikor a Delphi módosított Audija megpróbálta megelőzni az előtte haladó Google-autót. A gondot az okozta, hogy a keresőcég egyik régrebbi modellje, egy átépített Lexus is sávot váltott, és váratlanul bevágott a konkurens kocsi elé.

 

Ahogy ez már a hasonló közúti nézeteltérésekben lenni szokott, természetesen egyik fél sem akarja magára vállalni a felelőséget. A Google a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az incidensről szóló első sajtóhírek „pontatlanok voltak”. A Delphi képviselője szerint a kocsijuk „tökéletesen vizsgázott. Észlelte, hogy a Google autója is sávot akar váltani, és miután úgy döntött, megszakítja az előzést és kivárja, amíg újra szabad lesz az út.”

Hírügynökségi jelentések szerint a Delphi és a Google autonóm autói már többször is összekoccantak egymással a tesztelések során. Igaz, mindeddig sofőrök is ültek a kocsikban, és a cégek szerint az ő hibájuk okozta a kisebb baleseteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik