Tudomány

Napvihar söpör végig a Földön

napkitores(210x140).jpg (Array)
napkitores(210x140).jpg (Array)

Hatalmas napvihar érte el a földet, a GPS és az áramellátás is kihagyhat, de több helyen is láthatunk sarki fényt.

A Napból vasárnap lövellt ki egy óriás plazmafelhő, amely a szokásosnál is gyorsabban mozog – idézi az Independent a NOAA (Amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) közleményét. Ennek következménye a március, de feltehetőleg 2005 szeptembere óta is a legintenzívebb napvihar.

Az “űridőjárásnak” köszönhetően több helyen, például az Egyesült Államok felett sarki fény volt látható – Scott Kelly, a nemzetközi űrállomáson tartózkodó amerikai asztronauta le is fotózta, majd megosztotta Twitterén. A sarki fény akkor alakul ki, amikor a napvihar eléri a Föld atmoszférájának felső rétegeit. A piros szín csak a legintenzívebb napaktivitás során figyelhető meg, és az atmoszféra legfelső rétegén jelenik meg.

A napvihar fennakadást okozhat a telekommunikációs, navigációs, illetve rádiókommunikáción alapuló eszközökben; és áramkimaradások is lehetnek, egyelőre azonban még nem érkeztek károkkal kapcsolatos bejelentések – állítja NOAA űridőjárás-szakértője Doug Biesecker. Bár volt ingadozás az áramszolgáltatásban, ezek a rendszerek úgy lettek kiépítve, hogy elbírják az efféle megszakításokat.

A vihar hétfőn érte el a Földet, és egy napig, vagy akár tovább is tarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik