Tudomány

Megtalálták Csipkerózsikát

Etióp harcosok (Array)
Etióp harcosok (Array)

A gyönyörű etióp nő felékszerezve, kozmetikumokkal körülvéve évszázadok óta nézegeti magát egy tükörben. A sírjában.

Sába királynőjéről, a Dél királynőjéről nyilván mindenki hallott már, olyan jeles források említik, mint a Korán, a Biblia, vagy Goldmark Károly világhírű operája. Valahol a mai Jemen környékén élhetett, és Salamon, izraeli király bölcsességéről hallva felkerekedett, hogy meglátogassa.

Gyógynövényekkel, fűszerekkel és arannyal megrakva érkezett az udvarba, ahol sok időt töltött az uralkodó “tesztelésével”. Salamon minden kérdésre jól megfelelt, bölcsességével és mesés gazdagságával nagy hatást tett Sábára.

Sába utódainak királysága

Etiópia területére a Krisztus előtti I. évezredben érkeztek szemita törzsek Dél-Arábia felől, akik megalapozták az Akszúmi Királyságot, amelynek uralkodói az etióp hagyomány szerint Salamon és Sába leszármazottai voltak. Írástudó, komoly állam volt, mégis keveset tudunk róla, sokan csak az elveszett civilizációként emlegetik.


Etióp harcosok (Wikipedia)

A főváros, Akszúm a Kr.u. I-VII. században fontos kereskedelmi hatalom volt, Indiával, a Római Birodalommal ápolt virágzó kapcsolatokat. Az ősi városban immár hat hete dolgozik egy kutatócsoport a brit régész, Louise Schofield vezetésével, az eddig feltárt 11 darab I. és II. századból származó sír pedig ontja a különféle kincseket – számol be a Múlt-kor.hu.

Az egyik legérdekesebb, a Csipkerózsikának elnevezett nő nyughelye. A sírleletekből és a maradványok elhelyezéséből leszűrhető, hogy valaha nagyon szép asszony lehetett.

Kétezer éve alszik

Az oldalára fordítva, összekuporodva feküdt a sírban, állát a kezén nyugtatva, amin egy gyönyörű bronz gyűrűt viselt. Több ezer apró gyöngyből készült láncot és gyöngyökkel kirakott övet viselt, arca előtt két üvegedényt találtak, amelyek feltehetően könnyeinek felfogására szolgáltak. Mellette egy – feltehetően a túlvilági életre szánt ételt tartalmazó – korsó és különféle kozmetikumok sorakoztak.

A legkülönösebb azonban, hogy találtak egy bronz tükröt is úgy elhelyezve, hogy abban az asszony folyamatosan saját arcát láthassa… Messzi földről származó drága holmik voltak ezek, nem engedhette meg magának akárki. A sírmelléklet, a test elhelyezésének a módja mind-mind azt mutatja, családja nagy szeretettel gondoskodott róla még halála után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik