Tudomány

1903: Lekiáltottak, hogy álljanak félre, mert ugranak

A testvérpár öngyilkossága előtt figyelmeztette a járókelőket, hogy ne legyenek ártatlan áldozatok. Egy fürdőhelyen pedig az egyik vendég puhára főtt .

A megdöbbentő kettős öngyilkosság hírét Berlinből hozták a magyar lapok 1903 decemberéből. A Gutknecht testvérek a Lütsov utcában laktak egy harmadik emeleti lakásban. Egyikük tanító, a másik festő volt. A végzetes tettre azért szánták magukat, mert nem tudták megfizetni otthonuk bérleti díját.

Leugrottak

“Este tíz órakor bezárták szobájukat és kinyitották az ablakot. A husz éves ifjabbik testvér lekiáltott, hogy az utczán járók vonuljanak félre, mert le akarnak ugrani az ablakon. Aztán az ablak párkányzatára lépett, kezével a felső keresztfán megfogózkodott, mintha minden pillanatban le akarná vetni magát a szédületes magasságból. Testvére mögötte állott s mind a ketten érthetetlen szavakat kiáltottak le.”

“Az utczán erre nagy tömeg csődűlt össze s a rendőrök fölkiáltottak a leányokra, hogy távozzanak az ablakból. Kivülről pedig az ajtót igyekeztek fölnyitni, de ez nem sikerült, bár lakatost is hívtak. A két testvér visszavonult az ablaktól, de csakhamar ismét megjelentek az ablak párkányán.”

 

Fortepan

“Lenn már a tűzoltóság is megjelent, mire a két testvér egymást átkarolva, leugrott. Előbb az első emeleten lévő kiálló vasrácsra buktak, a mely elgörbült. Azután pedig fejjel lefelé az utcza kövezetére s ott mozdulatlan fekve maradtak. Arczuk iszonyuan összeroncsolódott. Az ifjabbik testvér azonnal meghalt, az idősebbik az éj folyamán a kórházban halt meg.”

Halálos fürdőzés

A másik, 1903 decemberéből származó történet sem szívet melengető. Galinkics Rada egy vajdasági faluból, Zsabjáról ruccant át a szomszédos Csurogba, hogy az ottani gőzfürdőben nyerjen felüdülést a nagy hidegben. “Már jegyet is váltott, de a helyett, hogy a fürdőhelyiségbe ment volna, az udvaron levő medenczéhez ment, melybe a gépkazánból jövő forró víz folyik ki.”

“A tapasztalatlan ember azt hitte, hogy ez a fürdő, levetkőzött és a nélkül, hogy valaki észrevette volna, beleugrott a forró vízbe. Másnap ott találták a ruháját és a hogy belenéztek a vízbe, a felismerhetetlenségig összeforrázva találták a holttestét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik