Tudomány

Eddig ismeretlen dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak Kanadában

hellboy-1(960x640).jpg (Array)
hellboy-1(960x640).jpg (Array)

A Hellboy-nak becézett regaliceratops a triceratops rokona volt.

Eddig ismeretlen dinoszauruszfaj maradványait ásták ki Kanadában. A jellegzetes szarvai miatt csak „Hellboy-nak” becézett Regaliceratops peterhewsi maradványaira Alberta tartományban, az Oldman folyó sziklás partfalában találtak rá a kutatók. A Calgarytól délre fekvő lelőhelyről egy csaknem teljes épségben fennmaradt koponya került elő; a tudósok szerint az ősállat közel 70 millió évvel ezelőtt élhetett a környéken. Miután az őslénykutatók kemény és fáradtságos munkával kiásták és megtisztították a koponyát, megállapították, hogy az állat a triceratpos közeli rokona volt. Észak-Amerikának ebben a térségében még sosem bukkantak hasonló leletre.

Évekbe került a kiásása

A triceratopshoz hasonlóan a regaliceratops is a növényevő dinoszauruszok közé tartozott, de jóval súlyosabb páncélt és „nyakfodrot” hordott, mint unokatestvére. Nevét részben az után a Calgaryban élő geológus, Peter Hews után kapta, aki tíz évvel ezelőtt egy mintagyűjtés során rábukkant a maradványaira. Mivel a koponya kemény sziklába ágyazva pihent, hosszú évekbe került a kiszabadítása. A munkát tovább nehezítette, hogy az Oldman folyó ritka halfajták kiemelten védett ívóhelye, ezért a kutatóknak egy komplett gátat kellett építeniük a lelőhely köré, megakadályozandó, hogy az ásatás közben keletkező törmelék a vízbe potyogjon.

„Tulajdonképpen véletlen volt, hogy ezt a becenevet adtuk neki, de amikor kibontottuk a koponyát, és megláttuk a szeme felett ülő kurta szarvakat, rájöttünk, tényleg illik rá” – mondta a Guardiannek nyilatkozva Caleb Brown, az albertai Royal Tyrrell Museum of Paleontology tudósa. A dínó rövid tülkei pont úgy néznek ki, mint a népszerű képregényhős Hellboy szarvai, miután egy sarokcsiszolóval levágta őket, hogy könnyebben beilleszkedhessen az emberek közé.

Legoszaurusz

„Hellboy” az ún. „chasmosaurusok” családjába tartozott. Ezeknek az ősállatoknak a többsége a triceratopshoz hasonlóan két hosszabb szarvat hordott a szeme felett és egy rövidebbet az orrán. A regaliceratopsnál viszont éppen fordított volt a helyzet: az orrán egy nagyobb, a szemei felett pedig két kisebb tülköt viselt – éppen olyanokat, mint egy másik, korábban kipusztult család tagjai, a centrosaurusok.

A paleontológusok szerint a most kiásott dinoszaurusz tökéletes példája az ún. „konvergens evolúciónak”: egy olyan törzsfejlődési folyamatnak, amelynek során különféle fajoknál egymástól függetlenül nagyon hasonló biológiai sajátosságok jelennek meg. „Ez egy nagyon érdekes új dinoszaurusz – mondta Steve Brusatte, az Edinburghi Egyetem paleontológusa. – Közeli rokona a triceratopsnak, de a szarvai és a koponyaredője nagyon különbözik azétól. “

Ajánlott videó

Olvasói sztorik