Tudomány

Elképesztő, miket élt túl az MGM-oroszlán

Leo (Array)
Leo (Array)

A világ leghíresebb macskája csaknem mind a kilenc életét felhasználta négy év alatt, amíg az MGM "logóoroszlánjaként" és a Tarzan-filmek sztárjaként kereste kenyerét.

Nincs generáció, aki ne ismerné a Metro Goldwyn Mayer filmstúdió logójában üvöltő oroszlánt. A filmek előtti pár másodperc a világ leghíresebb állatává tette, szinte természetes, hogy számtalan pletyka látott napvilágot a macskáról.

Sztárpletykák

Az egyik szerint eredetilag némának szánták, ám a forgatás napján egy bankrabló páros nyitott be véletlenül a stúdióba. Az oroszlán elbődült és a bűnözőkre támadt. Egyikük a kórházban belehalt sérüléseibe, a másikat az utcán gázolta halálra egy kiérkező rendőrautó. A történet nem igaz, bár egy apró morzsája megállja a helyét. Az 1917-től 1928-ig szereplő Slats nevű nagymacska a némafilm hőskorában természetesen néma volt, ám utódja, Jackie hangját már gramofonról játszották a jelenet alá.

A másik széltében-hosszában elterjedt történet, hogy az oroszlán a felvétel másnapján megölte idomárját és két asszisztensét. Ez is pusztán kitaláció. Az igazság az, hogy az évtizedek során nem egy, hanem összesen öt oroszlán szerepelt a logóban, és bár valós történetük cseppet sem véres, de a második, Jackie esetében igencsak kalandos. Nem véletlenül kapta a Lucky, azaz szerencsés melléknevet.

Az állat már azelőtt többször szerepelt, hogy 1928-ban őt választották “logóoroszlánnak”. Több mint száz film indult vele, a mozilátogatók az ő hangját hallhatták először. “Főállásban” sztár volt, például a Tarzan-filmekben rémisztgette a közönséget. A stúdió gyakran vitte turnézni az oroszlánokat, így Jackie is hozzászokott a gyakori utazásokhoz és a különféle közlekedési eszközökhöz.

Csodával határos

Rutinszerűnek ígérkezett a San Diegoból New Yorkba tervezett repülőút is 1927 szeptemberében. A kisrepülőn Jackie ketrece mellett némi víz, tej és üzemanyag kapott helyet. Az ötórásra tervezett út azonban hamarosan megszakadt: az arizonai sivatag felett a repülő lezuhant. Sem a pilótának, sem Jackie-nek – művésznevén Leó – nem esett baja. Csakhogy az Isten háta mögött voltak, senkire nem számíthattak.

A pilóta egyet tehetett: Jackie-t ketrecében hátrahagyva nekiindult a pusztaságnak. Négy napig bolyongott, mire talált egy telefont, amin segítséget kérhetett. Az oroszlán is túlélte a kalandot, ezután ragadt rá a szerencsés jelző. És valóban: Jackie “The Lucky” a következő években ép bőrrel úszott meg két vonatbalesetet, egy földrengést és a stúdióban történt robbanást.

Az oroszlán 1931-ben vonult vissza, nyugdíjas éveit a philadelphiai állatkertben töltötte. Szívelégtelenségben múlt ki 1935-ben, 20 éves korában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik