Tudomány

Kudarcba fulladt a napelemes csodarepülő rekordkísérlete

solar impulse 2 (Array)
solar impulse 2 (Array)

A Solar Impulse 2-nek elsőre nem sikerült átrepülnie a Csendes-óceánt. A rossz időjárás miatt hiúsult meg a rekordkísérlet.

A The Verge híre szerint a Solar Impulse hétfőn, 36 órával a felszállás után kénytelen volt megszakítani legújabb rekordkísérletét, miután a meteorológusok úgy döntöttek, hogy a rossz időjárás miatt vissza kell fordulnia Japánba. A napenergiával hajtott repülőgép vasárnap indult a kínai Nancsingból, hogy egy közel 120 órás út végén a Hawaii-szigeteken landoljon, és ezzel megdöntse az egyszemélyes repülőgépek folyamatos repülési idejének világrekordját. (A jelenlegi rekord 67 óra és 1 perc, a szerk.) A gép és pilótája, a svájci André Borschberg egész éjjel repült, mielőtt a földre parancsolták volna őket.

A Solar Impulse 2 március elején indult világkörüli útra Abu-Dzabiból. Az tervek szerint 12 etapban, Omán, India, Mianmar, Kína, az Egyesült Államok és Dél-Európa vagy Észak-Afrika érintésével öt hónap alatt összesen 35 000 kilométert kell megtennie, mielőtt visszatérne az Egyesült Arab Emírségek fővárosába. A Kína és Hawaii közötti szakasz a gép hetedik és egyben legnehezebb repülése lett volna; az indulást a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt többször elhalasztották.

Mivel a repülőgép motorjait napelemek táplálják, fontos, hogy napközben elég energiát tudjon gyűjteni ahhoz, hogy éjszaka is repülhessen. A BBC News úgy értesült, hogy Borschberg és csapata Japánban fogja kivárni, hogy kedvezőbbre forduljon az időjárás, mielőtt folytatnák megkezdett útjukat. „Mindent megtettünk, amit lehetett – írta a Twitteren Bertrand Piccard, Borschberg pilótatársa. – De az időjárást sajnos nem tudjuk befolyásolni. Éppen ez az ilyen felfedezőutak lényege.”

A Solar Impulse 2 a világ legmodernebbb napenergia hajtotta repülőgépe, amelynek 72 méter fesztávolságú szárnyát 17 248 napelem borítja: ezek látják el energiával a négy motort. A gép azért indult világkörüli útra, mert építői fel akarják hívni a figyelmet a megújuló energiák fontosságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik