Tudomány

Lefúrt a Szfinx alá Egyiptom legismertebb régésze

zahi-hawass(210x140).jpg (Array)
zahi-hawass(210x140).jpg (Array)

Zahi Hawass el is árulta, mit talált a hatalmas szobornál. Magyarországon járt a világ egyik leghíresebb egyiptológusa.

A hvg.hu interjúja elején emlékeztet, hogy Hawass a 2011-es arab tavaszig régészeti főfelügyelő, kulturális miniszterhelyettes volt. Jelenleg járja a világot, előadásokat tart és tovább harcol az egyiptomi kincsek visszajuttatásáért.

A régészt sokan támadták a megbuktatott Mubarak-kormányban betöltött politikai szerepvállalásáért, de azt mondta, a sajtó már elkezdte felülvizsgálni azokat az “álhíreket”, amelyeket rosszakarói terjesztettek róla az arab tavasz után.

A legutóbbi kutatásokról beszélve elárulta, hogy hamarosan robotokkal tárnak fel rejtett ajtókat Hufu (Kheopsz) fáraó piramisában. Hozzátette azt is, hogy sok tudományos vita és találgatás folyt arról, mi található a Szfinx alatt. Hogy ezekre a kérdésekre választ adhasson, lefúrt 20 méter mélyre, de semmit sem talált.

Hawass szerint rengeteg téveszme uralkodik a piramisokkal kapcsolatban, de a tények azt mutatják, a hatalmas építményeket “országos projektek” kerettében az ókori egyiptomiak emelték és nem földönkívüliek. 

A világhírű egyiptológus jelenleg is rendkívüli erőfeszítéseket tesz azért, hogy hazájába visszavigye a külföldre szállított műkincseket. Most öt alkotásért folyik a harc, köztük a legismertebb Nefertiti mellszobra, amelyet Berlinben állítottak ki. Véleménye szerint ezt műtárgyat anno illegálisan csempészték ki az országból.

Hawass a magyar kutatókról elismerően beszélt. Szerinte a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról jönnek, egyik legkiválóbb képviselőjük pedig Kákossy László volt. “Már csak az ő emléke miatt is örülök annak, hogy visszatérhettem Magyarországra” – fogalmazott a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik