Tudomány

A hideg hússzor gyilkosabb a melegnél

hideg(650x433).jpg (Array)
hideg(650x433).jpg (Array)

A 74 millió haláleset adatait elemző tanulmány szerint a hideg idő jobban veszélyezteti az egészséget, mintegy hússzor annyi halálesetet okoz, mint a meleg.

A londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének Antonio Gasparrini vezette kutatócsoportja 13 országban, 1985 és 2012 között történt halálesetek adatait vetette össze minden egyes részt vevő ország optimális hőmérsékletével.

A legnagyobb léptékű munka

Az elemzésből kiderült, hogy hétszer nagyobb a halálozás kockázata a mérsékelten meleg vagy hideg időjárás esetében, mint a szélsőséges meleghullámok és fagyos hideg idején, és mintegy hússzor annyi halál írható a hideg, mint a meleg idő számlájára.

A tanulmány az eddigi legnagyobb léptékű munka, mely az egészség és a hőmérséklet összefüggéseit vizsgálta. Európát Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia képviselte, a kutatást a Lancet brit orvosi hetilap csütörtökön megjelent száma ismertette.

 
Fotó: Europress 

A túl meleg mindenekelőtt a szívet és a vérkeringést sújtja. A tanulmány szerint a túl hideg a légzőszervekben okoz problémát, ezenkívül az immunrendszer is gyengébb ilyenkor.

Madridban 8 fok a leghalálosabb

Az adatok alapján a hideg az összes haláleset 7,29 százalékát okozta, a meleg 0,42 százalékát, ám a szélsőséges hőmérséklet – akár a fagyos hideg, akár a hőség – csak viszonylag kisszámú halálesetet idézett elő – magyarázta közleményében Gasparrini.

Madridban például a legtöbb halál 8 Celsius-fokos hőmérsékletnél történt, a görbe második legmagasabb pontja 25 Celsius-foknál volt. A szélsőséges hideg esetében nulla foknál, az extrém melegnél 30 foknál emelkedett a grafikon görbéje. Spanyolországban az egészség szempontjából ideális hőmérséklet a számítások szerint 22 fok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik