Tudomány

Így irányítják az időjárást – fotók!

jégeső-elhárítás (Array)
jégeső-elhárítás (Array)

Megmutatták azt a 141 generátort, melyekkel Hosszúhetény mellől irányítják a meteorológiai folyamatokat.

Még mielőtt a háttérhatalom repülőgépről permetező gyíkemberei jutnának az eszébe, elmondjuk azt is, hogy a Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés Hármas-hegyi radarközpontjáról van szó. Az MTI fotózott náluk.

 MTI / Sóki Tamás

Ott még nem tartanak, hogy a hőmérsékletet szabályozzák vagy esőt fakasszanak, de ezüstjodid-generátoraikkal hatásosan tudnak közbelépni a jégverés ellen.

 MTI / Sóki Tamás

A jégesőelhárítás során ezüst-jodid molekulákat juttatnak a légtérbe, amivel meg tudják akadályozni, hogy nagyobb jégszemek képződjenek. Korábban rakétákat lőttek ebből a célból a zivatarfelhőbe.

 MTI / Sóki Tamás

Az utóbbi 25 évben talajgenerátorokkal végzik a jégeső-elhárítást: a feláramló meleg levegővel juttatják a részecskéket a felhőkig. A hosszúhetényi generátorokat évente 40-50 alkalommal kapcsolják be, alkalmanként 2-10 órára.

 MTI / Sóki Tamás

Az egyesülés tevékenysége három megyére – Baranyára, Somogyra és Tolnára – terjed ki. Az alapítók közt több mint száz mezőgazdasági nagyüzem, két biztosítótársaság (az ÁB és a Hungária), az állam és az Országos Meteorológiai Szolgálat volt.

MTI / Sóki Tamás

A jégesőelhárítás hatékonysága szembetűnő: harmad-, sőt negyedakkorák a jégkárok ott, ahol védekeznek, mint más területeken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik