Tudomány

Felfedezték az első melegvérű halat

tündöklőhal (Array)
tündöklőhal (Array)

A környezettől függetlenül képes állandó testhőmérsékletet tartani, ezzel a mélytenger legsikeresebb ragadozója.

Az első ismert teljesen melegvérű halat fedezték fel amerikai tengerbiológusok – tudósít az MTI. A melegvérűek – mint például az emlősök vagy madarak – szervezete hőt termel, aminek segítségével a környezettől függetlenül képes fenntartani az állandó testhőmérsékletet, míg a hidegvérűek – például a legtöbb hal – testhőmérséklete a környezettel együtt változik.

Az már korábban ismert volt, hogy a tonhal és egyes cápafajok képesek felmelegíteni egyes testrészeiket, hogy sikeresebben vadászhassanak a mély, hideg vizekben, de nekik is fel kell jönniük a felszíni rétegekbe, hogy megóvják létfontosságú szerveiket a hideg káros hatásaitól.

 Wikimedia Commons

A tengerbiológusok a tündöklőhalakat, más néven királyhalakat figyelték meg Kalifornia partjainál. A 90 kilogrammos, ovális, oldalról erősen lapos halak 50-400 méter mélységben élnek. A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az egyedek testhőmérséklete mintegy öt fokkal magasabb, mint a környezetüké. A tündöklőhal melluszonyainak állandó mozgásával képes a hőtermelésre, kopoltyúinak egyedülálló felépítése pedig minimalizálja a hőveszteséget. Az erek is „temperálják” a hal vérét – számoltak be a kutatók.

A melegvérűség komoly előnyöket biztosít a tündöklőhal számára: más mélytengeri halfajok a sötétben lapulva lesnek zsákmányukra, ez a faj viszont igazi ragadozó, nagy távolságok megtételére képes, jobbak az agyi és látási funkciói is. Mindennek köszönhetően sikeresen vadászik tintahalakra és más zsákmányállatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik