Tudomány

Pénteken zuhanhatnak a Földre a magára hagyott teherűrhajó darabjai

Progressz teherűrhajó (Array)
Progressz teherűrhajó (Array)

A Progressz nagy része megsemmisül a légkörben, csak kisebb alkatrészdarabok érhetik el a felszínt.

A moszkvai közlemény szerint a hivatal szakértői kiszámították, hogy az űrhajó közép-európai idő szerint május 8-án 0 óra 23 perc és 20 óra 55 perc között semmisül majd meg. “A Föld légkörének rétegein áthaladva az űrhajó teljesen el fog égni, a bolygó felszínét csak apró darabkák érhetik el” – tette hozzá a hivatal.

A Nemzetközi Űrállomásra sem jelent veszélyt

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, azzal a céllal, hogy üzemanyagot, oxigént, és élelmiszert szállítson a világűrben létesített Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és azóta szabadesésben közeledik ismét a Föld felé.

 
Fotó: Wikimedia Commons

A Roszkoszmosz már korábban tájékoztatott arról, hogy a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni. Azt is jelezték, hogy a Progressz a Nemzetközi Űrállomásra sem jelent veszélyt, minthogy lényeges eltérés van pályájuk magassága között.

A Csendes-óceánba irányították

Korábban a kiszolgált teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben megsemmisültek.

A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Roszkoszmosz most közölte azt is, hogy csütörtökön még pontosabb tájékoztatást tud majd adni arról, mikor és melyik körzetben éri el a Progressz a Föld atmoszféráját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik