Tudomány

Így halt meg a világháború kirobbantója

Gavrilo Principet nem végezték ki Ferenc Ferdinánd meggyilkolásáért. Börtönben halt meg szörnyű kínok között 1918. április 28-án.

A nagy háborút természetesen a nagyhatalma akarata robbantotta ki, ám a szerb diák lövései kellettek ahhoz, hogy az események beinduljanak. Ő persze mit sem sejtett tette következményeiről. A horvát határ mellett született egy kis faluban 1894-ben egy szegény családban, nyomorúságos gyermekkora volt. Vélhetően már gimnazistaként kapcsolatba került a délszláv nacionalista mozgalmakkal, melyek Bosznia-Hercegovina 1908. évi annexiója után egyre erőszakosabban léptek fel, és nyíltan a Habsburgok kiűzését hirdették.

Nem volt vesztenivalója

A közhiedelemmel ellentétben Princip soha nem volt a leghírhedtebb “terrorista csoport”, a Fekete Kéz tagja – írja a Rubicon.hu. Az első Balkán háború kitörésekor azonnal a frontra sietett, ám törékeny egészsége miatt – gyerekkorában csaknem elvitte a tuberkolózis – nem engedték harcolni. Sokak szerint ez a kudarc tette annyira elszánttá, hogy később képes volt meggyilkolni a Monarchia trónörökösét.

A tervet a Fekete Kézhez tartozó Dragutin Dimitrijević, a szerb titkosszolgálat egy magas rangú tisztje agyalta ki, és ő választotta ki a végrehajtásra Gavrilo Principet, Nedjelko Cabrinovićot és Trifko Grabežt. Fanatikus délszláv nacionalizmusuk mellett a fiatalokban az volt még közös, hogy mindhárman tuberkulózisban szenvedtek. Nem volt sok vesztenivalójuk… Több hónapos kiképzés után a terroristák készen álltak, és hiába próbálta a tervről tudomást szerző szerb miniszterelnök leállítani őket, 1914. június 28-án végrehajtották a gyilkosságot.

Ketten voltak elég bátrak

Azon a bizonyos napon hét terrorista állt készenlétben. Ferenc Ferdinánd konvoja először Mohamed Mehmedbasić előtt haladt el, ám ő nem mert lőni. Másodszor a 19 esztendős Nedjelko Cabrinović előtt nyílt lehetőség: ő bátrabb volt, gránátot hajított Ferenc Ferdinánd autójára. A bomba azonban késve lépett működésbe, és csak a főhercegi párt követő autó alatt robbant fel. A sikertelen merénylet után Cabrinović bevette a Belgrádban kapott ciánkapszulát és a Miljacka folyóba vetette magát, ám a hatóságok megmentették és előállították.

Gavrilo Princip már szerencsével járt: több lövéssel kioltotta a hercegi pár életét. Önmagával is végezni akart, de a rendőrök kicsavarták kezéből a fegyvert, a ciánkapszula pedig az ő esetében is hatástalannak bizonyult. Gavrilo Princip és Nedjelko Cabrinović mellett még hat főt állítottak bíróság elé, akiket gyilkosság és árulás vádjában egyaránt bűnösnek találtak. A halálbüntetést csak azért kerülhették el, mert tettük elkövetésekor még nem töltötték be 20. életévüket.

Húsz év fegyházra ítélték őket, ám a tuberkolózis lassú pusztítása előbb végzett velük: Cabrinović 1916 januárjában, Grabež 1918 februárjában, Princip pedig 1918. április 28-án halt meg Theresienstadt börtönében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik