Tudomány

A csimpánzoknak is vannak személyiségi jogaik

csimpánz (csimpánz, majom, bíróság, ember, emberi jog, személyiségi jog, kutatás, kísérlet, tiudomány)
csimpánz (csimpánz, majom, bíróság, ember, emberi jog, személyiségi jog, kutatás, kísérlet, tiudomány)

Egy bírósági ítélet szerint az ember legközelebbi rokonát is megilleti a jogi képviselet.

A Science pénteken számolt be róla, hogy egy New York-i bíró döntése szerint a Stony Brook Egyetem két csimpánzának, Herculesnek és Leónak is vannak személyiségi jogai, ezért lehetőséget kell biztosítani a számukra, hogy a bíróság előtt képviseltethessék magukat.

Hercules és Leo ügyét két másik csimpánzéval együtt a Nonhuman Rights Project (NhRP) vitte bíróság elé még 2013-ban; keresetükben azt írták, hogy az állatok „túl intelligensek, öntudatosak és érzelmileg összetettek ahhoz, hogy fogságban tartsák őket”.

Az aktivisták szeretnék elérni, hogy Herculest, Leót és társaikat a floridai Fort Pierceben lévő Save The Chimps csimpánzmenhelyre szállítsák, és ott szabadon engedjék őket. Több bírót is megkerestek azzal, hogy a habeas corpusra (a testi önrendelkezés joga, a szerk) való tekintettel rendelje el védenceik szabadon engedését – ezt a jogi eszközt általában a jogtalanul fogvatartott emberek esetében vetik be –, de mindannyiszor elutasították őket.

Első nagyobb győzelmüket hétfőn aratták, amikor Barbara Jaffe, a New York-i legfelsőbb bíróság bírája úgy döntött, kötelezi a Stony Brook illetékeseit, hogy május 27-én jelenjenek meg a testület előtt, és feleljenek az NhRP vádjaira. Szakértők szerint könnyen meglehet, hogy a bírósági eljárás eredményeképpen végül arra kötelezik majd az egyetemet, hogy engedje szabadon a csimpánzokat.

Történelmi ítélet jöhet

A Science szerint a habeas corpust csak személyek esetében alkalmazhatják, ezért a végzés indirekt módon azt jelenti, hogy a csimpánzokat tulajdonképpen „jogi személynek” tekinti a bíró.

„Ez nagy előrelépést jelent annak irányába, hogy elérjük, amit szeretnénk: biztosíthassuk a testi önrendelkezés jogát a csimpánzoknak és más komplex gondolkodásra képes állatoknak – jelentette ki a lapnak nyilatkozva Natalie Prosin, az NhRP aktivistája. – Sikerült ledöntenünk az első korlátot. És nem számít, mi történik ezután, ezt a korlátot soha többé nem lehet már újra felállítani.”

A Nature cikke szerint, ha a bíróság végül Hercules és Leo havára dönt, ez lesz az első eset, hogy olyan jogokat biztosítanak egy állatnak, amelyek eddig csak az embereket illették meg. De ha az NhRP elveszti a pert, a bírói döntése „akkor is alátámasztja az érvelésünket: ezekre az állatokra nem lehetnek a tulajdonként tekinteni” – húzta alá Prosin.

„Alkotmányos méhkas”

A Nature újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy Jaffe bíró április 21-én módosította az eredeti végzést, és a habeas corpus kifejezést kihúzta a szövegből, ami valószínűleg azt jelenti, hogy még nem döntött róla, valóban jogi személyként kezelje-e a csimpánzokat. Megtehette, hiszen a jog nem kötelezi a bíróságot arra, hogy azelőtt döntsön ebben a kérdésben, mielőtt az ellenérdekelt felet is meghallgatta volna. A lap szerint a bíró „alkotmányos méhkasba nyúlt”, amikor meghozta a döntését.

A Stony Brook szóvivője a New York Times érdeklődésére mindössze annyit nyilatkozott, hogy az egyetem „arra számít, hogy a bíróság alapos mérlegelés után dönt majd” a nem mindennapi ügyben. A lap szerint az intézményt Eric Schneiderman New York-i főügyész képviseli majd a perben: neki kell bebizonyítania, hogy a csimpánzok nem számítanak személyeknek.

Herculest és Leót biomechanikai kutatásokra használták az egyetem tudósai, akik az ember felegyenesedésének folyamatát tanulmányozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik