Tudomány

Yoda mester szerepel egy 700 éves iratban

A bibliai történetet feldolgozó dokumentum díszítőjének fantáziája nyilván hasonlóan megszaladt, mint Lucasé Yoda megformálásakor.

George Lucas fantáziavilágában Yoda gyakorlatilag a jedik tanácsának vezetője, az egyik legnagyobb jedi lovag. Nem tudjuk, milyen fajból és melyik bolygóról származik, zöld színe mellett annyi biztos, hogy 66 centiméter magas és 900 évesen hunyt el.

A Jedi Templomban csoportosan tanította az ifjoncokat, de több nagy lovag, köztük Luke Skywalker mestere volt. Külsejét a brit Stuart Freeborn tervezte, arcát saját és Albert Einstein arcvonásaira alapozva készítette el.

Yoda a pápai iratok között

A jedi mesterről nyilván senkinek nem lehetett fogalma az 1300-as évek első felében, amikor a Smithfield dekretáliák néven ismert kéziratokat kötetbe rendezték. A dokumentum Dél-Franciaországban keletkezett valamikor 1300 és 1340 között, azon pápai leveleket fogta össze, amelyekből később egyházi rendelet született. Az itt ábrázolt zöld lényre Damien Kempf és Maria L. Gilbert, a British Library két munkatársa bukkant rá a dokumentum tanulmányozása közben.

Yoda a bibliai Sámson történetét feldolgozó szöveg illusztrációjaként jelenik meg. Sámson volt Izrael történetének utolsó nagy bírája, rendkívüli testi erővel rendelkezett. Egyedül szállt szembe népe ellenségeivel, akik közül nyílt harcban és fortéllyal is sokakat megölt. Vesztét szeretője, Delila árulása okozta.

Élénk fantázia

Elmondta ugyanis a filiszteus nőnek, hogy emberfeletti ereje hosszú hajában van. Delila álmában levágta Sámson haját és kiszolgáltatta ellenségeinek, akik elfogják, szemét kiszúrják és rabszolga sorba vetik. Isten azonban lehetőséget ad a bosszúra. Amikor egy ünnepség után a filiszteusok lakomához láttak, a vak Sámsont is előhozták, hogy nevetség tárgyává tegyék.

“És előhívák Sámsont a fogházból, és játszék ő előttük, és az oszlopok közé állították őt. Sámson pedig monda a fiúnak, a ki őt kézenfogva vezette: Ereszsz el, hadd fogjam meg az oszlopokat, a melyeken a ház nyugszik, és hadd támaszkodjam hozzájuk.” Az Úrtól kért ekkor erőt, hadd álljon bosszút két szeme világáért, majd egy-egy kezével megragadta a két középső oszlopot, és kidöntötte őket.

A leszakadó ház Sámsonnal együtt közel háromezer filiszteust, köztük az összes fejedelmet maga alá temette: “többet megölt halálával, mint a mennyit megölt életében” – olvasható a Bibliában. Rejtély, hogy e történetből kit kívánt megjeleníteni a művész a zöld alakkal. Bár valószínűleg kár is rajta gondolkodni, mert az ábrázolás nem több, mint a fantázia műve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik