Tudomány

Telefonon csaptak le a 100 karátos tökéletes gyémántra

Az előzetesen várt legmagasabb árnál némileg kevesebbért, jutalékkal együtt 22,09 millió dollárért (6,14 milliárd forintért) árvereztek el egy százkarátos tökéletes gyémántot a Sotheby's New York-i árverésén.

Az aukciósház a keddi licit előtt 19 és 25 millió dollár közötti összegre taksálta a színét tekintve a legjobb, D besorolású – azaz színtelen vagy különleges fehér -, tisztaságát nézve pedig belül tökéletes gyémántot. A Sotheby’s ékszerrészlegének vezetője, Gary Schuler korábban a jeges vizű tavakhoz hasonlította a 100,20 karátos drágakő tisztaságát.

Az aukciósház felhívta a figyelmet arra, hogy ez az egyetlen smaragdcsiszolású, legjobb színbesorolású, 100 karát feletti gyémánt, amely valaha árverésre került.

A drágakövet Afrika déli részén bányászták valamikor az elmúlt tíz évben, és csiszolatlanul még 200 karátot nyomott. Tulajdonosa nem fedte fel kilétét, mint ahogy a vevő sem. A győztes licit telefonon érkezett.

Tökéletesnek tartott, 100 karát feletti gyémántot csak hatot árvereztek el az utóbbi huszonöt évben. Egy 118 karátos ovális darabot 30,6 millió dollárért vettek meg a Sotheby’s egyik 2013-as árverésén, rekordot állítva fel a fehér gyémántok árában.

A gyémántok összességét tekintve 46 millió dolláros a rekordár, ezt az összeget egy 24,78 karátos rózsaszín drágakőért fizették – ugyancsak a Sotheby’s egyik aukcióján – 2010-ben. A szintén smaragdcsiszolású gyémánt a valaha elárverezett legdrágább ékszer. Ennél magasabb áron, 83 millió dollár feletti összegért adták el 2013-ban a Pink Star nevű gyémántot, de a vevő végül nem tudta kifizetni a csillagászati összeget, így visszalépett.

A keddi aukción több mint 350 ékszerre lehetett licitálni, az összbevétel meghaladta az 50 millió dollárt.

A gyémántról képett itt talál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik