Tudomány

Marihuánával gyógyítanák az epilepsziát

marihuána (marihuána, epilepszia, kutatás, kísérlet, gyógyítás, gyógyszer, orvosi marihuána, tudomány, )
marihuána (marihuána, epilepszia, kutatás, kísérlet, gyógyítás, gyógyszer, orvosi marihuána, tudomány, )

Klinikai vizsgálatok szerint az orvosi marihuána enyhítheti a súlyos betegségben szenvedő gyerekek rohamait.

Sokan hisznek abban, hogy az orvosi marihuánával hatékonyan kezelhető az epilepszia. Nem véletlen, hogy bár mindeddig csak kevés hivatalos kutatás erősítette meg ezt a vélekedést – ráadásul ezek többségét sem támasztották alá ellenőrzött kontrollvizsgálatokkal – számos kutató úgy gondolja, érdemes folytatni az ez irányú kutatásokat. Úgy fest, igazuk van: egy klinikai kísérletsorozat eredménye szerint a marihuána valóban jó hatással lehet azokra, akik ebben a rendkívül súlyos és egész életüket beárnyékoló betegségben szenvednek.

Az Dr. Orrin Devinsky, a New Yorki Egyetem Langone Epilepsziakutató Központjának orvosa vezetésével készült tanulmány szerint az orvosi marihuána egy folyékony formája enyhítheti azoknak a súlyos epilepsziában szenvedő gyerekeknek a rohamait, akik esetében a bevett kezelések hatástalannak bizonyultak. A kutató hangsúlyozta: természetesen további vizsgálatokra is szükség lesz, de az eddigi eredmények bíztatóak; érdemes tehát folytatni a kutatást, hiszen ezzel rengeteg, mindeddig gyógyíthatatlannak hitt betegnek segíthetnek.

Enyhültek a rohamok

A kísérletben 213, az epilepszia különféle változataiban szenvedő páciens vett részt, köztük gyerekek és felnőttek is. A résztvevőket a kannabisz egyik hatóanyagával, a gyógyhatású, de tudatmódosítást nem okozó kannabidiollal kezelték. Mivel a kutatók elsősorban azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos a hatóanyag, ezúttal nem végeztek kontrollcsoportos vizsgálatot– vagyis valamennyi résztvevő ugyanazt a készítményt kapta.

A 213 résztvevőből végül 137-en csinálták végig a tizenkét hetes kezeléssorozatot. Dr. Devinsky elmondta, hogy a betegeknek a kezelés hatására átlagosan 54 százakkal kevesebb rohamuk volt, az epilepszia Dravet-szindróma nevű fajtájában szenvedőknek pedig jelentősen enyhültek a görcsrohamaik is. Mint mondta, különösen bíztató, hogy azok közül, akik kiestek, csak tizenkét páciens esetében kellett különféle mellékhatások – elsősorban fáradékonyság. aluszékonyság és hasmenés – miatt feladniuk a kezelést.

További kísérletekre lesz szükség

Annak ellenére, hogy a Devinsky vezette kutatócsoport eredményei kétségkívül bíztatóak – már csak azért is, mert eddig csak rendkívül kevés hasonló kísérletet végeztek világszerte –, a szakértők szerint további, kontrollcsoportos kísérletekre is szükség lesz, hogy független kutatók is megerősíthessék az eredményeiket.

Egyelőre még azt sem tudjuk pontosan, hogyan és milyen hatásmechanizmusnak köszönhetően tudja a marihuána enyhíteni az epilepsziás rohamokat. De mivel a jelek szerint igen hatékony a tünetek kezelésében és csak elhanyagolható mellékhatásokkal rendelkezik, várható, hogy a közeljövőben újabb és még mélyrehatóbb klinikai kísérleteket során vizsgálják majd gyógyszerként való hasznosításának lehetőségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik