Tudomány

Aki túl vékony, könnyebben elbutulhat

vékony (vékony)
vékony (vékony)

Egy kétmillió ember adatainak felhasználásával készült kutatás szerint az alultápláltság jelentősen növelheti az aggkori demencia veszélyét.

Egy napokban közzétett kutatás szerint az ideálisnál alacsonyabb testsúly nagymértékben növelheti az időskori elbutulás veszélyét. A kétmillió brit állampolgár egészségügyi adatainak elemzésével készült tanulmányt a londoni School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói jegyzik. Eredményeik igencsak meglepték a szakértőket: mindezidáig ugyanis az általánosan elfogadott konszenzus az volt, hogy nem az alultápláltság, hanem éppen ellenkezőleg, az elhízás erősítheti a demenciára való hajlamot.

A túlsúly áldás is lehet?

A kutatás szerint a legnagyobb veszélyben azok a középkorúak vannak, akiknek 20-nál alacsonyabb a testtömeg-indexük (BMI). Ezeknek az embereknek 34 százalékkal nagyobb az esélyük az időskori elbutulásra, mint azoknak, akiknek „normális” – tehát 20 és 25 között van – a BMI-jük. És ami még meglepőbb, a jelek szerit minél súlyosabb valaki, annál nagyobb biztonságban tudhatja magát: a 40-es vagy afeletti BMI-vel rendelkezők körében 29 százalékkal ritkább a demencia, mint a normális testsúlyú társaiknál.

„Eredményeink azt sugallják, hogy az orvosoknak, a közegészségüggyel foglalkozó tudósoknak és a döntéshozóknak újra kell gondolniuk azokat a módszereket, amelyekkel kiszűrhetők azok, akiket fokozottan veszélyeztet a demencia” – mondta a Guardiannek nyilatkozva Stuart Pocock professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A kutató hangsúlyozta, eredményeik izgalmas új távlatokat nyithatnak az aggkori elbutulás kutatásában. „Ha rájövünk, mi az oka annak, hogy a magasabb BMI-jű embereket kevésbé fenyegeti a demencia, elképzelhető, hogy ennek a tudásnak a birtokában új kezelési módszereket dolgozhatunk majd ki” – hangoztatta.

A hízókúra nem megoldás

Dr. Nawab Qizilbash, az Oxon Epidemiology kutatója, a tanulmány vezető szerkesztője hangsúlyozta: a tanulság még véletlenül sem az, hogy túlsúlyosnak vagy kórosan elhízottnak lenni egészséges. „Lehet, hogy [ezeket a pácienseket] kevésbé veszélyezteti a demencia, de könnyen előfordulhat, hogy – mivel más megbetegedéseknek jobban ki vannak téve – nem élnek elég ideig ahhoz, hogy élvezhessék ennek az előnyeit” – szögezte le.

A Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban közzétett kutatásban kizárólag csak a száraz adatokat elemezték, pácienseken nem végeztek vizsgálatokat. „Egyelőre nem találtunk magyarázatot [a testsúly és a demenciára való hajlam közti összefüggésre – mondta Qizilbash. – Az eredményeink viszont az összes eddigi kutatás következtetéseit megkérdőjelezik. A kérdés az, hogy van-e más magyarázat arra, amit találtunk. Sajnos, az epidemiológia már csak ilyen, sosem tudhatjuk biztosan, hogy nincs-e valamilyen másik, általunk ismeretlen tényező a háttérben.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik