Tudomány

Megtalálták az örök fiatalság elixírjét?

sejt (öregedés, betegség, gyógymód, gyógyszer, kezelés, orvostudomány, szemolitikum, sejt, elöregedett sejt, kísérlet, kor, fiatalság)
sejt (öregedés, betegség, gyógymód, gyógyszer, kezelés, orvostudomány, szemolitikum, sejt, elöregedett sejt, kísérlet, kor, fiatalság)

Amerikai tudósok olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek kipucolják a szervezetből a korosodó sejteket, és ezzel jelentősen lassíthatják az öregedés folyamatát.

A floridai Scripps Institute kutatói olyan kísérleti gyógyszereket kifejlesztésén dolgoznak, amelyek lassíthatják az öregedés folyamatát. Úgy látják, nincs messze az idő, amikor a sarki patikában is megvásárolhatjuk majd az örök fiatalság – de legalábbis a hosszú és egészséges élet – elixírjét.

A tudósok laboratóriumi egereken végzett kísérletek során két olyan gyógyszert is azonosítottak, amelyek láthatóan megfiatalították az öreg állatokat. Az új hatóanyagcsaládot szenoltikumoknak nevezték el.

Kipucolják az öregedő sejteket

A szenolitiumok az elöregedett sejteket takarítják ki a szervezetből. Ezekről a minden hasznos funkciót nélkülöző, már osztódásra is képtelen sejtekről sokáig azt hitték, nincsenek különösebb hatással az egészségünkre. „Az elöregedett sejteket sokáig teljesen ártalmatlannak gondolták – mondta a Guardiannek nyilatkozva Sian Henson, a University College London öregedéskutatója. – De ma már tudjuk, hogy valójában nagyon is ártalmasak. Mindenképpen gondot okoznak.”

Minél idősebbek vagyunk, annál több ilyen sejtünk van. Ott lapulnak a szervezetünkben, és gyulladáskeltő molekulákat pumpálnak ki magukból – amivel a környező sejteket is megbetegítik, és így felgyorsítják az öregedést. A megoldás egyszerűnek tűnik: nosza, szabaduljunk meg tőlük.

Hosszabb, egészségesebb élet

Az egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a dasatanib nevű rákgyógyszer és a querectin nevű antihisztamin (allergiagyógyszer, a szerk.) képes eltüntetni az elöregedett sejteket a zsírszövetből és a csontvelőből. Azoknak az egereknek, amelyeket ezekkel a szerekkel kezeltek, drámai mértékben javult a szív- és érrendszeri működésük, az állóképességük, csökkent a csontritkulásra való hajlamuk, és jelentősen nőtt az élettartamuk. Az Aging Cell című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek a jótékony hatások már alig öt nappal a kezelés után jelentkeztek és közel hét hónapig tartottak.

„Úgy látjuk, hogy ez a kutatás az első igazán nagy lépés az olyan biztonságos kezelések kidolgozása felé, amelyekkel meghosszabbíthatjuk pácienseink élettartamát és kezelhetjük az öregedéssel járó betegségeket, egészségügyi problémákat” – jelentette ki Paul Robbins professzor, a Scripps Institute kutatócsoportjának vezetője.

Az idők végezetéig élhetünk?

Henson szerint Robins csapatának eredményei biztatóak, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy hosszú évekbe telik még, mire a szenolitikumok megvásárolhatók lesznek a gyógyszertárakban. „Ez így ésszerű – hangsúlyozta. – Hiszen ki akarna olyan gyógyszert bevenni, amit csak egereken próbáltak ki.”

A kutató hangsúlyozta, elengedhetetlenül fontos lenne megoldást találni a szervezetből kitakarított sejtek pótlására. Úgy látja, ígéretes alternatívát jelenthetne a gyógyszerekkel szemben, ha valahogy rá tudnák venni az immunrendszert, hogy maga söpörje ki a szervezetünkből az elöregedett sejteket. Így lassanként, fokozatosan szabadulhatnánk meg tőlük, elegendő időt adva a testünknek, hogy egészséges sejtekkel cserélje ki őket.

Egyes kutatások szerint génsebészeti eszközökkel lehetséges úgy módosítani a betegségek legyőzésében fontos szerepet játszó T-sejteket, hogy az elöregedett sejteket is elpusztítsák. Így elegendő lenne egy néhány évente elvégzett vérátömlesztés ahhoz, hogy – legalábbis elméletben – akár az idők végezetéig is életben tartson minket – feltéve persze, ha időközben komoly előrelépés történik az olyan betegségek kezelésében, mint a rák, az Alzheimer-kór vagy éppen a krónikus szívbetegségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik