Tudomány

„A homeopátia nem hatékonyabb egy cukortablettánál”

homeopátia (homeopátia)
homeopátia (homeopátia)

Rengeteg kutatást vizsgált felül a legfőbb ausztrál orvostudományi testület, mire erre az eredményre jutott.

Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockáztatják egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik emiatt a gyógykezelést – közölte a legfőbb ausztrál orvostudományi testület, amely az eddig legátfogóbb vizsgálatot végezte el a témában.

A homeopátia hívei úgy vélik, hogy kezelhetik a betegségeket azzal, ha olyan szereket használnak kis adagban, ami hasonló tüneteket vált ki. A témában számos kutatás született, de nem sikerült bizonyítani, hogy ez az állítás helytálló lenne.

Az ausztrál kutatók az eddigi tanulmányok vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy nincs olyan egészségi állapot, melyre a homeopátia megoldást jelentene, azok a tanulmányok, melyek a hatékonyságot igazolták volna, nem feleltek meg a kutatási protokolloknak és nem volt elegendő résztvevőjük ahhoz, hogy bizonyíthassák: „a homeopátia hatékonyabb, mint egy cukortabletta”. A vizsgálatot egy független céggel is elvégeztették, hogy kivédjék az elfogultságot.

Az ausztrál homeopátiai szövetség természetesen felháborodott az eredményeken, arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztráliában egymillióan használnak homeopátiás szereket, a kutatást végző Ausztrál Nemzeti Egészség- és Orvostudományi Intézetnek pedig azt üzenték, vizsgálja meg átfogóbb megközelítésben a homeopátia hatékonyságát és vegye fontolóra egy olyan rendszer előnyeit, ami „tiszteletben tartja és támogatja a beteg választását az egészségügyi ellátásban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik