Tudomány

A kutya miatt tűnhetett el a neandervölgyi

Az ember legjobb barátjának köszönhetjük, hogy fajunk megnyerte a neandervölgyi emberrel folytatott versenyt - állítja egy új tanulmány. A győzelem "ára" persze utóbbi pusztulása volt.

Emberként nem mindig voltunk egyedül a Földön. Európa és a Közel-Kelet egyes területeit a körülbelül 200 ezer éve megjelent, ma neandervölgyinek nevezett emberfaj népesítette be. Találkozott is őseinkkel, a Homo sapienssel, amikor az Afrikából kiindulva lassan elterjedt az északi, európai tájakon. Nem tudjuk, mennyire volt békés a 10-20 ezer évre becsült együttélés, az viszont biztos, hogy keveredtünk: a mai európai népesség génállományában egy-négy százalékban megtalálhatók neandervölgyi gének.

Kiirtottuk a rokont

Külsőre nem sokban különböztek őseinktől, jellemző volt rájuk is a nemi kétalakúság, a férfiak átlag 165, a nők 155 centi magasak voltak. Harminc-ötvenfős családokban élhettek, kőeszközöket használtak, vadásztak és gyűjtögettek, ismerték és használták a tüzet. Barlangokban éltek, halottaikat eltemették és vésett, faragott csontok alapján “képzőművészetükről” is lehet néhány sejtésünk. Ami viszont talán a legfontosabb: feltehetően valamilyen szinten beszélni is tudtak.

Mondhatjuk, a neandervölgyi a modern ember kissé “visszamaradottabb”, szerényebb képességű unokatestvére. Mivel hasonló természeti erőforrásokat használtak, állandó versenyben állhattak egymással, amelynek eredményeként 28 ezer évvel ezelőtt a neandervölgyi kipusztult. Ennek legvalószínűbb oka, hogy a Homo sapiens sapiens lassan kiszorította élőhelyéről a rokont. Hogy ez békésen, netán erőszakkal történt-e, nem tudjuk.

A kutya segített?

Pennsylvania Állami Egyetem antropológusa úgy véli, a neandervölgyi pusztulását a kutyák segítették elő. Szövetséget kötöttünk velünk, ez pecsételhette meg a neandervölgyi sorsát – idézi Pat Shipmant a Múlt-kor.hu. Ez a kijelentés persze ellentmond annak a tudományosan elfogadott konszenzusnak, miszerint az ember 10 ezer éve háziasította a kutyát a farkasból. Shipman szerint ez már 70 ezer éve megtörtént.

Megmagyarázza viszont a neandrevölgyi kihalását: a kutya segítsége a vadászatban, a fejlettebb fegyverek behozhatatlan versenyelőnybe hozták fajunkat. “Ezek a korai farkas-kutyák üldözőbe vették a nagytestű emlősöket és egészen addig a nyomukban voltak, míg azok ki nem fáradtak, majd az emberek lándzsájukkal vagy íjukkal leterítették őket.” Ezzel az emberek nemcsak energiát spóroltak, hanem elkerülték a vadászat legveszélyesebb részét, a zsákmány bekerítését és legyűrését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik