Tudomány

Ezer éve nem volt olyan szárazság, mint ami most jöhet

A középkorban egy ilyen szárazság már átrendezte a világot. Ez most rosszabb lesz.

Február 12-én publikálta a Science Advances nevű tudományos szaklap a legújabb tanulmányát, amiben azt állítják, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt ezer év legdurvább megaszárazsága jöhet.

A megaszárazság pedig már önmagában is durva. 30-50 évig tartó folyamatos kiszáradások, amik megkeserítik az emberiség életét. A fákat, egész pontosan a kaliforniai fák törzsét tanulmányozva kutatták ki, hogy az elmúlt ezer évben milyen szárazságok voltak.

Az egyik legdurvább eddigi megaszárazság a kilencedik és a tizenharmadik század között volt. Gyakorlatilag folyamatosan. Persze ennek is voltak győztesei és vesztesei is. Amíg délen gyakorlatilag szomjan haltak az emberek, addig a melegedő hőmérséklet lehetővé tette, hogy a vikingek elfoglalják Új-Fundlandot Kanadában.

Pont ezért ijesztő a kutatás jövőképe. A mostani eredmények szerint, ha az emberiség nem csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor a 21-ik század végére nagyobb szárazság jöhet, mint a középkorban bármikor.

Az esélyek sem tűnnek jónak. Most nyolcvan százalék körüli esély van arra, hogy 2050 és 2099 között megaszárazság jöhet. 1950-ben erre csak 50 százalék volt az esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik