Tudomány

Arccal a Mars felé

mars (mars)
mars (mars)

Több pénzt adna űrkutatásra az amerikai elnök. Erre azért van szükség, hogy az oroszok nélkül is feljussanak az űrbe az amerikai asztronauták és megcéloznák a vörös bolygót is.

Az ideinél félmilliárddal többet, 18 és félmilliárd dollárt javasolt Barack Obama a NASA jövő évi költségvetésének állami támogatására – írja a BBC. Az elnöki javaslat sarokpontja, hogy az Egyesült Államoknak ismét saját erejéből kell feljuttatnia űrhajósait. Ugyanakkor befejeződhet a Marsra eljuttatott Opportunity marsjáró küldetése.

Mindez persze nincs kőbe vésve, a javaslatot a kongresszusnak el kell fogadnia, addig pedig még többször módosíthatnak a terveken. A kongresszus az előző években visszakozott például attól, hogy támogatást nyújtsanak az űrügynökség kereskedelmi űrprogramjához, melynek keretében a Boeinggel és a SpaceX-szel szerződtek az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra eljuttató űreszközök kifejlesztésére.

Jelenleg az oroszok végeznek „bérfuvarozást” az amerikai űrhajósok részére, ami jelentős kiadással jár a NASA számára. Az Egyesült Államok 2017-ben lehet képes ismét önerőből feljuttatni űrhajósait, ehhez azonban a jövő évi költségvetésben egy és egynegyed milliárd dollárra van szükség.

Jelentős vita tárgya a kongresszusban az is, hogy támogassák-e a NASA mélyűri szállítóeszközeinek kifejlesztését, melyek ahhoz szükségesek, hogy embert juttassanak a Marsra vagy aszteroidák felszínére. Az Orion űrkapszula ember nélküli próbaüzeme 2018-ban kezdődhet, 2,4 milliárd dollárra van szükség az előkészítéshez a következő évben.

Az elnöki javaslatban 2016-ban már nem szerepel az Opportunity marsjáró és a Hold-szonda, ezek a programok leállnak, ha a NASA nem talál más forrást, bár a többi programhoz képest alacsony összegért, évi 14 millió dollárért fenntartható a marsjáró működtetése. Ugyanakkor a tizenegy éve működő Opportunity már nincs túl jó állapotban, robotkarja nem mozog minden irányban és motorhiba miatt a szerkezet hátramenetben mozgatható. Memóriamoduljaival is baj van. A robot fél évig utazott a Marsra, hogy ott víz nyomait kutassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik