Tudomány

Ezért van tavasz karácsonykor

villám (villám, villámlás, időjárás, tavasz, tél, évszak, )
villám (villám, villámlás, időjárás, tavasz, tél, évszak, )

A nyárelőt idéző szombati zivatarok után tavaszias lesz a karácsony időjárása, az új év viszont országos havazást hozhat.

Bármilyen furcsa is ez télidőn, szombaton “valódi” zivatar söpört végig a fél országon. Kis laikus túlzás elég hozzá, hogy a napokban uralkodó időjárást tavasziasnak nevezzük, sőt a hétvégi zivatar inkább már a nyárelőt idézi. Az időjárás gyorsan változó számtalan összetevője azonban megengedi az ilyen “kilengéseket”, ez még mindig nem jelenti azt, hogy a klímaváltozás végérvényesen elsöpörte a magyar telet.

A Kárpát-medence felett nyugati-délnyugati áramlás az uralkodó, amely meleg levegőjével egyelőre nem engedi fölénk a hideg északkeleti légtömegeket. A szombati zivatar pedig egy érkező hidegfront eredménye volt. A felszíni meleg és a fenti hideg légrétegek között annyira intenzív feláramlás indult, ami lehetővé tette zivatarfellegek kialakulását – magyarázza a Hír24-nek Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.


Fotó: Thinkstock

A felhők nagy mennyiségű jeget tartalmaztak, amely nem olvadt el lefelé vezető útján, ezért tapasztalhattunk sok helyen jégverést. Ugyancsak ez az erős feláramlás, a jég és a túlhűlt víz idézte elő a télen korántsem szokványos villámlást és mennydörgést. A folytatás sem lesz olyan, ahogy azt a karácsonytól elvárnánk. Bár a meteorológus szerint melegrekord nagy valószínűséggel nem dől majd az ünnepek alatt, korábban mértek már 15-16 fokot is ezekben a napokban.

Idén viszont ennyire meleg nem lesz. Kedden 10 fok körül lesz a maximum, és hasonlóan enyhe lesz 24-én is. Karácsony első napjára azonban lehűl a levegő és napról napra egyre hidegebb lesz. December 28-án lehet nagyobb havazás, majd a nulla fok alatti hőmérsékleten a hótakaró az új év elejére is megmaradhat. Valószínű ez a forgatókönyv annak ellenére, hogy egy hétre előre még elég nagy a bizonytalanság, a helyzet akár naponta többször is változhat – mondja Berceli Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik