Tudomány

Oroszok és kínaiak törtek fel fontos amerikai rendszereket

Októberben a meteorológiai rendszereket támadták, a repülésre és hajózásra vonatkozó adatszolgáltatást egy időre fel is kellett függeszteni.

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal közölte, hogy októberben hackertámadásoknak volt kitéve az Egyesült Államok meteorológiai rendszere, ami a műholdak és fontos weboldalak működésére is hatással volt. Az elmúlt hetekben négy weboldalt törtek fel. A nagyközönségnek szóló időjárás-előrejelzést a támadások nem érintették, de a katasztrófaelhárításra, repülésre, hajózásra és tőbb más területre vonatkozó szakszolgáltatást egy időre fel kellett függeszteni, hogy blokkolhassák a támadást.

Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy mekkora kárt okozott a behatolás, de az egyik legérzékenyebb kormányzati szolgálatról van szó, melynek folyamatos működése a hadsereg és a gazdaság számára is létfontosságú – írja az MTI.

Az elmúlt hetekben támadás érte a Fehér Ház egy nyilvános hálózatát, valamint a kormányalkalmazottak biztonsági szűrését végző vállalat és az amerikai posta számítógépeit. A postától megszerezték 800 ezer alkalmazott adatait és azon ügyfelekét, akik az év első nyolc hónapjában felhívták a cég telefonos ügyfélszolgálatát.

Az amerikai sajtó értesülései szerint az elnöki hivatal gépeibe oroszok, a posta és a meteorológia hálózatába pedig kínaiak hatoltak be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik