Tudomány

Halálos húsevő gomba fenyegeti Európát

A kórokozó valószínűleg háziállatként tartott kétéltűekkel érkezett Ázsiából.

Ázsiai húsevő gomba fenyegeti az európai szalamandrákat és gőtéket. A kórokozó valószínűleg háziállatként tartott kétéltűekkel érkezett Ázsiából – olvasható egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányában. 

A gombát Hollandiában fedezték fel 2013-ban, miután tíz egyed kivételével kipusztította az országban élő tűzszalamandrákat. Az új kutatás a halálos bőrbetegséget okozó gombát sok rokon fajnál kimutatta, az ázsiai szalamandrák közül azonban egyiknél sem – idézte a BBC hírportálja a Science tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A gomba már 30 millió éve él együtt az ázsiai szalamandrákkal a londoni Imperial College és a Zoológiai Társaság kutatói szerint, akik a vizsgálatban együttműködtek holland és belga tudósokkal is.

A Batrachochytrium salamandrivorans (B. sal) nevű élősködő gombafaj egy másik gomba, a Batrachochytrium dendrobatidis rokona, mely békáknál és más kétéltűeknél okoz hasonló betegséget, főként a trópusokon. A most felfedezett B. sal nem árt a békáknak és a varangyoknak, ám sokféle szalamandrafajt pusztulással fenyeget: megtámadja és gyorsan felfalja az állat bőrét, amely létfontosságú, légzését segítő szerve.

“A gombával való érintkezés után a legtöbb szalamandrafaj egyedei heteken belül elpusztulnak. Úgy tűnik, nincs valódi akadálya annak, hogy egész Európában elterjedjen az élősködő” – mondta An Martel, a tanulmány vezető szerzője, a Genti Egyetem kutatója, aki kollégáival együtt több mint ötezer különböző fajokat képviselő kétéltű vizsgált meg négy kontinensről.

Az eredmények valószínűsítették, hogy a gomba Ázsiából ered. Az ottani szalamandracsoport evolúcióját megvizsgálva a kutatócsoport úgy becsülte, hogy a család már 30 millió éve élhet együtt az élősködővel. Egy 1870-nél korábbról származó ázsiai múzeumi gőténél is megtalálták a húsevő gombát.

Mivel az ázsiai gőték és szalamandrák számos faja kedvelt háziállat Európában és Amerikában, kereskedelmük megmagyarázhatja azt, hogyan került a gomba Belgiumba és Hollandiába. A feltevés igazolására megvizsgáltak több mint kétezer múzeumokból, európai állatkereskedésekből és egy hongkongi exportőrtől származó állat bőrmintáját.

Az állatkereskedésekből származó minták tiszták voltak, ám három múzeumi mintán ott volt a gomba, ezeket az állatokat 2010-ben hozták be Ázsiából. A tudósok szerint ezért a kisállat-behozatal lehet a kór a legvalószínűbb forrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik