Tudomány

Őrült Jack karddal ment a nácikra

Skót dudával, karddal és egy középkori hosszú íjjal vezette támadásra kommandósait a II. világháború harcterein az "őrült" brit parancsnok.

Malcolm Thorpe Fleming “Jack” Churchill a katonai iskola elvégzése után a Távol-Keleten teljesített szolgálatot, de 30 esztendősen, 1936-ban elege lett a seregből. Igen színes egyéniség lévén nem lustálkodott: szerkesztett újságot, volt férfimodell, szerepelt a Bagdadi tolvaj című filmben, kiválóan megtanult skót dudán játszani, és íjászként világbajnokságon is indult.

A II. világháború kitörésekor ismét szolgálatra jelentkezett. Egyszer azt mondta, hogy a tiszt, aki kard nélkül indul a csatába, nincs megfelelően felfegyverkezve, és komolyan is gondolta. Mindig volt nála kard és nem mondott le íjáról sem: az 1940. májusi dunkerque-i csatában a társai által már Mad Jacknek, azaz Őrült Jacknek nevezett Churchill egy német őrmester lenyilazásával adott jelet a támadásra. Ez volt az utolsó, feljegyzett emberölés, amit hosszú íjjal követtek el – írja a Múlt-kor.hu.

Karddal ejtett 42 foglyot

A franciaországi harcok után önkéntesnek jelentkezett a kommandóba. Kétélű skót kardjával, a középkorinál jóval könnyebb hosszú íjával és skót dudájával kétségtelenül a harctér egyik legkülönösebb figurája volt. De a bátorság sem hiányzott belőle. A norvégiai Vågsøy német helyőrsége ellen indított 1941. december 27-i rajtaütéskor például a németek először csak egy duda zümmögését hallották. Mikor a dallam véget ért, a dudás kiugrott a hajóból, elhajított egy gránátot az ellenségre, majd kardjával rohamra indult.

A szicíliai partraszálláskor, 1943 júliusában már parancsnoki tisztként vezette a 2-es kommandót. Jellegzetes felszerelésével egyik német helyőrségtől a másikig lopakodott, elfoglalta a La Molina-i német támaszpontot, ahol összesen 42 foglyot ejtett úgy, hogy csupán kardját használta.

Zenével várta a németeket

Egy évvel később Josip Broz Tito partizánjait támogatta kommandósaival: frontális támadást kellett indítania a német kézben lévő Brač szigetén fekvő erődítmény ellen. Az akció teljes kudarcba fulladt, egyedül Őrült Jack élte túl: éppen a Will Ye No Come Back Again? című dalt játszotta dudáján, amikor a németek megtalálták. Berlinbe került, majd a sachsenhauseni koncentrációs táborba. 1944 szeptemberében megszökött, majd kijutott a Balti-tenger partjához, ám Rostocknál – csupán néhány kilométerre a partoktól – elfogták, s Olaszországba szállították. A felszabadulás után Churchill 150 kilométert tett meg Veronáig, ahol már az amerikaiak állomásoztak.


Őrült Jack kivontkarddalvezeti rohamra egységét (wikipedia.hu)

Az európai harcok lezárultával Burmába vezényelték, majd hamarosan Indiába került. A háború után ejtőernyőssé képezték át és a forrongó Jeruzsálembe vezényelték. Nyugdíjazása után hobbijának élt: gőzhajómodelleket vett és szerelt, s gyorsasági motorversenyeken vett részt. 1996. március 8-án hunyt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik