Tudomány

Halálfogásra kényszerít a horrorgomba

Nagyot téved ha azt hiszi, a filmek képesek felülmúlni a természet fantáziáját: bemutatjuk a leggonoszabb gombát.

Egy lúd is disznót győzhet, ha elég furfangos, illetve rendelkezik valamilyen “csodafegyverrel”. Egy gombáról persze erős túlzással sem feltételezhetünk stratégiai gondolkodást, ám a természet olyan különleges képességgel ruházta fel, ami előtt le a kalappal. Nem tudjuk, miként éri el, de a gomba először átveszi az irányítást egy hangya “tudata” fölött, majd éléskamrának használja.

Zombihangya

Minden azzal kezdődik, hogy az Ophiocordyceps nemzetségbe tartozó parazita gomba szétszórja spóráit, amelyekbe óhatatlanul beleakadnak táplálék után kutató hangyák. Amint pedig a spóra a rovarba kerül, átveszi a hatalmat, a hangya ettől kezdve zombiként követi a gomba “parancsait”. Ezek ugyan nem túl bonyolultak, de annál “gonoszabbak”.

Először egy, a gomba fejlődése számára ideális mikrokörnyezetbe kormányozza áldozatát, majd arra készteti, hogy harapjon bele egy levélbe. Ezt nevezik “halálfogásnak”, ugyanis ahogy a hangya erősen megkapaszkodott, a gomba azonnal megöli. A továbbiakban áttöri a gazdatestet és növekedni kezd. A hangya megmerevedett izmai erősen tartják őt a helyén, teste pedig elegendő táplálékot biztosít.

Résen vannak

Növekedése közben a gomba külön ügyel rá, hogy ne oldja fel a hangya rágóizmait, ráadásul ahol a rovar kitinpáncélja gyengülni kezd, ott megerősíti. Így tartja magától távol a parazitákat. Egy-két hét múlva azélősködő kifejlődik, spóráit szétszórja a környéken és a horrosztori folytatódik.

Persze a hangyákat sem ejtették a fejükre, elsősorban elkerülik a nagyon fertőzött területet. A Pennsylvaniai Egyetem tudósai pedig azt is kimutatták, hogy aktív védekezésre is képesek. Összesen 24 gombával fertőzött hangyatetemet helyeztek hangyabolyokba, ezek fele lakott volt, a másik fele üresen állt. Meglepetésükre, a gomba egyetlen esetben sem volt képes kifejlődni. Valami lehet a hangyabolyokban, amit a gomba nem tud elviselni. A lakott kolóniák dolgozói ráadásul a 14 fertőzött tetemből kilencet biztonságos távolságra cipeltek a bolytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik