Tudomány

Felfedezték a gyilkos spermát

Miután beszámoltunk az önálló életre kelő péniszről, azt hittük, nincs új a nap alatt. Pedig van. A gyilkos sperma igenis létezik és szedi áldozatait.  

A természet mindig tud újat mutatni még derék alatt is. Sokáig a tengeri férgek egy új fajának hitték a polipszerű nyolckarú, az argonauta magányosan úszkáló péniszét. Ezt az állatot ugyanis annyira lefoglalja a táplálékkeresés, hogy nincs ideje párt keresni. A hímtag ezért leválik róla, és “önálló életre kelve” elkezd úszni az óceánban a megfelelő hölgyet kutatva. Leginkább egy zombi spermabombának nevezhetnénk.

Elpusztultak a spermától

És akkor itt az újabb meglepetés, most mikroszkopikus méretben. Mindenki tudja, hogy külön faj nem szaporodhat egymással. Ha nagyon közeli rokonok, mint a ló és a szamár például, megszületik az öszvér, ám ő már meddő. A gyilkos spermát a Torontói Egyetem kutatói fedezték fel, amikor más-más fajhoz tartozó fonálférgeket engedtek össze. “Szexuális szokásaikat” vizsgálták.

Azon nem lepődtek meg, hogy az esetlegesen életképesen világra jött hibridek életképtelenek voltak, ám ezután leesett az álluk. Sok nőstény ugyanis az idegen hímmel történt párosodás után sterillé váltak, azaz többé nem voltak képesek szaporodni, és több egyed bele is pusztult. Ekkor jött a részletesebb vizsgálat, ami valóságos horrorsztorit tárt fel.

A más fajtól származó sperma áttörte a méh falát, komoly pusztítást végzett a petefészket és gyakran tovább törte magát a nőstény testében. Ezek a belső sérülések okozták a meddőséget és a pusztulást. A dolog magyarázata a spermiumok állandó versenye lehet: a leggyorsabb és a legerősebb győz, azaz képes megtermékenyíteni a petesejtet. A nőstény szervezete képes elviselni a spermiumok küzdelmét, “tülekedését”, amennyiben az apajelöltek saját fajához tartoznak.

A piros foltok mutatják a “gyilkos spermákat” a nőstényben

Nem öncélú “brutalitás”

Ám idegen hím nagyobb, agresszívebb spermájához nincs “hozzászokva”, és mint a kutatás bebizonyította, az ilyen “gyilkos sperma” komoly sérüléseket, halált okozhat. Feltétezhetően az ondófolyadék tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek ellazítják a reprodukciós szervek szöveteit, így képesek a spermiumok áttörni.

A természet eszköztárában igen ritka a véletlen, felmerül hát a kérdés, mire való a sperma “brutalitása”? A fajok keveredésének megakadályozására. Van ennek a sterilizálásnál vagy a halálnál hatékonyabb módja? A kutatók szerint a “gyilkos sperma” felfedezése segíthet megérteni, hogyan különültek el egymástól a múltban a közeli rokonságban álló fajok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik