Tudomány

Elveszett a műhold, amin egy rakás gekkó szexel

A Foton-M4-gyel orosz kutatók azt vizsgálják, hogyan párosodnak a súlytalanság állapotában az állatok.

Irányíthatatlanul kering a fejünk fölött az űrben egy orosz műhold, melynek fedélzetén egy csapat gekkó párzik. Az orosz kutatók legalábbis ezt várják el a hüllőktől.

A Foton-M4 nevű űreszközt, fedélzetén az öt gekkóval július 19-én bocsátották föld körüli pályára, azzal a céllal, hogy megfigyeljék, miként párzanak az állatok súlytalanság állapotában. Igyekeztek a hüllők számára otthonos környezetet teremteni, különböző növényeket és rovarokat is telepítettek a kabinba. Egy ideig minden előírásszerűen zajlott, ám röviddel az után, hogy először megkerülte a földet, a kutatók elveszítették az irányítást a műhold felett: szerkezet nem reagál egyetlen földi parancsra sem – írja a Washington Post.

Oleg Voloshin, a kísérletet végző intézet szóvivője elmondta, hogy a kutatás ettől függetlenül zavartalanul működik, mert a műhold megfigyelő műszerei továbbra is küldik az adatokat a Földre. Specialisták dolgoznak azon, hogy újra irányításuk alá vonják a műholdat, melynek küldetése még 60 napig tart, mondta a szóvivő.

Nézze meg, hogyan szerelták össze a szatellitet az orosz kutatók!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik