Tudomány

Ember vagy idegen a 15 centis lény?

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 07. 24. 16:00

Az Atacama-sivatagban talált 15 centis humanoid múmiáról még mindig nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, miféle szerzet. Embernek idegen, idegennek túl emberi.
Korábban a témában:

A mindössze 15 centiméteres, mumifikálódott humanoid testet 2003-ban találták az Atacama-sivatagban. Sokan természetesen biztosan tudják, hogy idegen lényről van szó, ám a tudósok inkább tüzetes vizsgálatnak vetették alá. Ezt 2012-ben kezdhették meg – addig a “lény” magántulajdonban volt -, és az azóta elért eredmények csak tovább növelték a bizonytalanságot.

A legfontosabb tény, hogy a DNS-vizsgálat kimutatta: az Atának elnevezett múmia nem “hamisítvány”, vagyis egykoron élt. Nem idegen lény, nem is majom, hanem az, aminek elsőre is kinéz: ember. A száraz sivatag még szívét és tüdejét is megőrizte. Csakhogy DNS-ének 9 százaléka nem felelt meg az emberi géneknek. Azt mondják, ez a genom degradálódása, a laboratóriumi előkészítés, vagy az elégtelen adatmennyiség miatt is lehet. Azt is megállapították, hogy minden bizonnyal dél-amerikai őslakos anyától született.

Mérete egy 16 hetes magzatnak felel meg, ám a fogak és csontok vizsgálata megdöbbentő eredményt hozott: az apróság halála előtt 6-8 évet élt ebben az állapotban. Van más furcsaság is. Az embernek 12 pár bordája van, Atának viszont csak 10. A koponya kúp alakja arra enged következtetni, hogy a turricephaly nevű betegségben szenvedett. A koponya elülső része is furcsa, deformált, arcának középső része és állkapcsa pedig alulfejlett – írja a Múlt-kor.hu.

A szakemberek továbbra is csak találgatni tudnak. Egyesek szerint Ata törpe lehetett, ám még ehhez is túl apró, és a genetikai eredmények sem támasztják alá az elméletet. Mások szerint a Hutchinson-Gilford szindróma egy szélsőséges formájában szenvedett, amely során a gyermekek a normálisnál sokkal gyorsabban öregednek. Ez megmagyarázná, hogy bár csupán magzati nagyságú volt, a szervi állománya egy 6-8 éves gyermeknek volt megfelelő. Ám a betegség genetikai jellegzetességeit nem tudták kimutatni a múmiában.

Korunk modern tudománya tehát még mindig nem tud magyarázatot adni Ata állapotára. A kutatók folyamatosan dolgoznak, most megpróbálják leírni azokat a bázispárokat, amelyek nem egyeznek az emberi DNS-sel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.