Tudomány

Júniusban is megdőlt a globális melegrekord

Április és május után a júniusi rekorddöntéssel összességében egy nagyon meleg 2014-es évre van kilátás.

A mérések szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet – a szárazföld és a világóceán felszínét is figyelembe véve – 16,22 Celsius fok volt, ami 0,72 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag, és 0,03 fokkal több, mint az eddigi, 2010-es rekord. Bár ez utóbbi nem tűnik soknak, a hőmérsékleti rekordok terén ez olyan, mintha egy lóversenyen a befutó több testhosszal megelőzné versenytársait – kommentálta az eredményeket Derek Arndt, a NOAA klímafigyelésért felelős vezetője.

Ilyen melegek még nem voltak az óceánok

A szakember elmondása szerint mind a májusi, mind a júniusi melegrekord elsősorban a meleg óceánoknak – főleg a Csendes- és Indiai-óceánnak – tudható be. A világ óceánjai júniusban egyébként nem csak a havi átlaghőmérsékleti rekordot döntötték meg 17 Celsius fokkal, de a bármilyen hónapban valaha mért legmagasabb értéket mutatták.

Júniusban a hőmérők az Antarktisz kivételével minden kontinensen rekordhőmérsékleteket regisztráltak. Különösen meleg idő volt Új-Zélandon, Dél-Amerika északi részén, Grönland délkeleti részén, Közép- és Kelet-Afrikában, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában. Eközben például az Egyesült Államokban csak a 33. legmelegebb júniust mérték, és szintén viszonylag alacsony volt a hőmérséklet Oroszország keleti részén, valamint Közép- és Északkelet-Európa egyes részein.

El Nino is várható

A globális felmelegedést jól mutatja, hogy mind a 12 jelenleg érvényes havi melegrekord 1997 után állt be, miközben mind a 12 havi hidegrekordot 1917 előtt regisztrálták. Csak a júniusokat tekintve, a valaha mért tíz legmelegebb közül kilenc a 21. századra esik, és e kilenc között van az elmúlt öt év összes júniusa. De ha valaki nem hinne a rekordoknak, az átlaghőmérséklet is árulkodó: a mostani június megszakítás nélkül a 38. június, illetve általában a 352. hónap, amelynek hőmérséklete magasabb, mint a 20. századi átlag.

Az idén valószínűsíthető El Ninóval az egész idei év is igen melegnek ígérkezik – vélekedett Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetem klímakutatója. Az első hat hónap átlaghőmérséklete – 2002 hasonló időszakával fej-fej mellett – a harmadik legmagasabb a globális mérések 1880-as kezdete óta, csak 2010 és 1998 első féléve volt ennél melegebb – derül ki a NOAA adataiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik